Sort by
Sort by

Probavne smetnje i važnost vlakana za probavu

Dok ste za vrijeme praznika uživali u poslasticama, rad vaših crijeva patio je zbog neuravnotežene prehrane. Vratili ste se na posao, ali radni dani vam uopće nisu ugodni. Osim toga, imali ste toliko posla da ste zaboravili na pauze za fizičku aktivnost i hidrataciju. Razmišljate o radu od kuće, no imate nekoliko sastanaka s kojih ne možete izostati. 

Poremećaji rada crijevaMeđutim, sve što vam treba jest regulacija rada crijeva. Otiđite k liječniku ili ljekarniku, koji će vam ponuditi Nestle Optifibre, najbolje rješenje za oporavak! 

Uzroci pojave probavnih smetnji 

Brz životni ritam privlači mnoge nezdrave navike, poput konzumacije brze hrane, sjedilačkog načina života, nakupljanja stresa i samoliječenja. Ovo su samo neki od aspekata koji utječu na ravnotežu probavnog sustava. 

Poremećaji rada crijeva pojavljuju se u nekoliko oblika. Mogu se manifestirati bolom u donjem dijelu trbuha, nadutošću, proljevom ili u obliku zatvora, crijevnih plinova i žgaravice. 

Naizgled beznačajni aspekti zapravo imaju veliku važnost u pravilnom funkcioniranju rada crijeva. Stoga bi svakodnevno u obzir trebali uzeti nekoliko bitnih čimbenika. 

Čimbenici koji uzrokuju nastanak probavnih smetnji 

Sjedilački način života najčešće se javlja zbog vrlo užurbanog načina života. Nemate dovoljno vremena za sport, no on bi trebao zauzimati važno mjesto na vašoj listi prioriteta. Manjak kretanja dovodi do pojave različitih zdravstvenih problema, a utječe i na kvalitetu rada crijeva. Metabolizam je zbog toga usporen, kao i cirkulacija krvi. Započnite fizičku aktivnost i svakodnevno se bavite sportom barem 30 minuta. Ako imate premalo vremena, uključite kretanje u svakodnevnu rutinu, idite na posao biciklom ili pješice, penjite se stepenicama, ustanite sa stolice dok razgovarate na telefon. 

Nedovoljna konzumacija tekućine 

Tekućina je ključna za pravilnu probavu i apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane. Slaba konzumacija vode i drugih tekućina rezultiraju zatvorima. Za pravilnu probavu, pijte oko dvije litre tekućine dnevno. 

Prehrana siromašna vlaknima vodeći je uzrok poremećaja rada crijeva. Voće i povrće bogato vlaknima ne bi smjelo izostati s tanjura niti jedan dan. Stručnjaci preporučuju konzumaciju pet komada voća i povrća dnevno jer ta količina osigurava dobar dio dnevnih potreba za vlaknima. 

Načini prevencije probavnih smetnji 

Poremećaji rada crijeva utječu na kvalitetu života. Da biste izbjegli nelagodu, uzmite u obzir sljedeće naputke: 

 1. Konzumirajte samo oprano voće i povrće. Ako nije dobro očišćeno, možete unijeti u organizam bakterije i mikrobe koji uzrokuju brojne probavne smetnje. 

 1. Pravilno se hidratizirajte. Pijte dovoljno tekućine i redovito pijte vodu. 

 1. Obratite pažnju na rok trajanja proizvoda koje kupujete. Također budite oprezni s hranom i namirnicama koje spremate u hladnjak. Od trenutka kada ih otvorite, one gube valjanost otisnutu na ambalaži. Pojedite ih u roku od 2-3 dana. 

 1. Jedite redovite i uravnotežene obroke. Pridržavajte se tri glavna obroka u danu, kako biste dobili sve hranjive tvari potrebne tijelu i imali zdravu probavu. Između tri glavna obroka ubacite dva međuobroka (voće, jogurt, integralne žitarice), kako biste izbjegli osjećaj gladi. 

 1. Konzumirajte dovoljno vlakana (25-30 g/dan). U svakodnevnu prehranu uključite proizvode bogate vlaknima koji se nalaze u voću, povrću i žitaricama. Vlakna kontroliraju aktivnost probavnog sustava i reguliraju poremećaje rada crijeva. 

 1. Smanjite ili eliminirajte hranu koja stvara nadutost. Namirnice koje izazivaju crijevne plinove uključuju grah, kupus, brokulu, luk, jabuke, gljive, indijske oraščiće itd. Prije nego što isključite ove namirnice, testirajte vlastitu toleranciju na njih. 

 1. Pijte čaj od đumbira. On potiče probavu, kao i čaj od mente (ne preporučuje se osobama koje pate od gastroezofagealnog refluksa ili žgaravice). 

 1. Preporučuje se da ne liježete najmanje 30 minuta nakon obroka. Vaše tijelo mora probaviti hranu, a njegov vodoravni položaj može izazvati gastroezofagealni refluks. Lagana šetnja pomaže kod bolje probave hrane. 

 1. Jedite u ugodnom okruženju i žvačite vrlo pažljivo.  

 1. Redovito vježbajte. Kretanje potiče kontrakciju crijevnih mišića te pridonosi pravilnoj probavi. Ne bavite se fizičkom aktivnošću odmah nakon obroka, neka prođu barem 2-3 sata. 

Jeste li znali… 

 • Stres negativno utječe na rad crijeva. 
   
 • 80% probavnih smetnji uzrokovano je neuravnoteženom prehranom. 
   
 • Za bolju probavu treba konzumirati voće, barem 30 minuta prije obroka ili kao međuobrok. 
   
 • Kava s mlijekom i malo meda potiče crijevnu peristaltiku, a nakon obroka se preporučuje nezaslađena crna kava koja olakšava probavu. 
   
 • Uz voće i povrće, cjelovite žitarice značajno pridonose udjelu vlakana. 

Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku