Sort results by
Sort results by

Raznovrsni recepti i pravilna prehrana

Raznovrsni recepti i pravilna prehrana


Raznovrsni recepti i pravilna prehrana osiguravaju najviše hranjivih sastojaka, posebno vitamina, minerala, vlakana i obično sadrži malo praznih kalorija masti, šećera i soli. Nedavnom studijom provedenom u okviru časopisa Američkog Dijetetskog Udruženja („American Dietetic Association“), praćene su navike u ishrani 48 zdravih muškaraca i žena ,od čega je polovina bila starosti između  20 i 30 godina, a druga polovina starosti od 60 do 75 godina.  Ispitanici su navodili sve namirnice koje su jeli u prethodna 24 sata, a zatim su vodili dnevnik prehrane za narednih 14 dana. Sva hrana od bijelog brašna (lepinje, kifle, itd.) se računala kao jedna stavka, kao i svi slatkiši (keks, kolači, krafne, itd.) . Većina mješovitih namirnica, kao što je čili, bili su navedeni kao jedna namirnica, ali neki proizvodi su bili svrstavani s obzirom na njihove sastavne  komponente (tjestenina odvojeno od umaka od rajčice, na primjer ). Svako voće ili povrće je računato kao druga hrana.  Prehrana starijih sudionika je bili raznovrsnija i sadržavala je u prosjeku 70 različitih vrsta hrane tijekom 15 dana. Među mlađim ispitanicima, muškarci su jeli 56 različitih vrsta hrane, a žene 64.  Starija grupa ispitanika je imala veće doze vitamina C, vlakana i vitamina A.

Dok jedete bijeli tost za doručak, lepinje za ručak , a špagete za večeru, to može zvučati kao da ste jeli raznovrsno,  ali sve je to napravljeno od rafiniranog brašna. Umjesto toga, izaberite integralne žitarice i uključite cjelovitu pšenicu i zob u vašu dnevnu prehranu i recepte.

Mesa su nutritivno veoma slična. Unos različitih vrsta mesa ne znači da je vaša prehrana raznovrsna- važno je da se držite mesa sa malo masnoća i minimalno konzumirate mesne prerađevine .

Variranje kod unosa mliječnih proizvoda nije toliko važno, osim da uvijek koristite niskomasne proizvode. Ali, budite raznovrsni kod unosa ribe - ne jedite konzerviranu tunjevinu svaki dan .

Raznovrsnost je najvažnija kod unosa voća i povrća, jer su ove namirnice toliko bogate mikroelementima, a ovi hranjivi sastojci variraju od vrste do vrste. Izaberite voće i povrće koji su bogati hranjivim sastojcima: tamno lisnato zelje, mrkvu, brokulu,  kupus, rajčicu , korjenasto povrće, banane, naranče, grejp, mango, marelice  i bobičasto voće.

Da biste saznali koliko je vaša prehrana raznovrsna, pokušajte nekoliko dana voditi evidenciju o vašim receptima i o tome što jedete. Obratite posebnu pažnju na voće i povrće koje konzumirate. Jedete li dvije ili tri istih vrsta voća iz dana u dan? Dodajte pola banane i pola kivija u žitarice za doručak. Uzimajte jedno novo povrće ili voće u supermarketu svaki put kada kupujete. Dodajte mahunarke  (konzervirana su u redu - isperite da uklonite višak soli ) u salate, juhe, umake i tjestenine  Opredijelite se za kruh od integralnog zrna.