Sort by
Sort by

Je li palmino ulje štetno za moje zdravlje?

palmino ulje

 

Kad se konzumira kao dio uravnotežene prehrane, prerađena hrana koja sadrži palmino ulje (kao što su instant juhe, prženi rezanci, tijesta, čokoladni premazi ili sladoled) obično čine tek mali dio našeg dnevnog unosa zasićenih masnoća te ne predstavljaju rizik za zdravlje.

Kompanija Nestlé je još 2014. godine preuzela obvezu smanjenja udjela zasićenih masti u svim relevantnim proizvodima koji ne zadovoljavaju kriterije Nestlé Nutritional Foundation (NF) u pogledu zasićenih masti, za 10 posto. Nestlé je tu obvezu u potpunosti ispunio 2020. godine.

Usto, kao svjetski lider i kompanija koja postavlja tržišne trendove, Nestlé je smanjenje zasićenih masti u svojim proizvodima usvojio kao jedno od načela vlastite korporativne politike iz 2009. godine.

Kritičarima kompanije Nestlé ponekad možda ne izgleda kao da se krećemo dovoljno brzo prema predstavljanju zdravijih varijanti svojih proizvoda, no taj proces ne valja požurivati. Cilj kompanije Nestlé je pronaći najbolje zdrave alternative sastojaka koji se koriste u proizvodnji i, u isto vrijeme, zadržati prepoznatljiv okus proizvoda.

Nestlé je posvećen približavanju informacija o sastavu proizvoda na pakiranjima, prodajnim mjestima te putem svojih online kanala, kako bi svojim potrošačima omogućio donošenje informiranih odluka prilikom odabira hrane i pića. Transparentna i sveobuhvatna komunikacija sastojaka i hranjivih vrijednosti proizvoda odgovornost je kompanije Nestlé.