Sort results by
Sort results by

Što je s mikro-plastikom u flaširanoj vodi?

voda u plastičnoj boci


Mikro-plastika se nalazi svugdje, uključujući i zrak koji udišemo, odjeću koju nosimo, hranu koju jedemo i vodu koju pijemo. Ona je dio šireg problema plastičnog otpada, jednog od glavnih izazova održivosti s kojim se danas društvo suočava.

Budući da je sigurnost i kvaliteta proizvoda najveći prioritet kompanije Nestlé, ona od 2015. godine testira svoje proizvode na mikro-plastiku uz pomoć najsuvremenijih uređaja i tehnika. Ovo opsežno ispitivanje nije otkrilo mikro-plastiku iznad razine tragova (tj. nula do maksimalno 12 mikro-čestica po litri).

S tako malim količinama koje su detektirane u analizama, nije moguće utvrditi jesu li ti tragovi intrinzični za poslovanje flaširanom vodom ili jednostavno rezultat unakrsne kontaminacije u laboratorijskom okruženju.

U 2018. godini Nestlé je počeo koristiti sofisticiraniju metodologiju ispitivanja, koja kombinira elektronski mikroskop i mikro-Ramanovu spektroskopsku analizu.

Nakon objavljivanja izvješća Orb Media, ovom metodom testirani su uzorci usporedivih serija i uspoređeni s onima koji su korišteni njihovim analizama. Rezultati kompanije Nestlé uvelike se razlikuju od nalaza Orb Media te se kreću u rasponu od nula do najviše 12 mikro-čestica po litri.

Svoje rezultate kompanija Nestlé je podijelila s kompanijom Orb Media pisanim putem te ih pozvala na razgovor o svojim metodologijama testiranja i pregledavanje različitih rezultata.

Kompanija Nestlé pozdravlja dodatna istraživanja o mogućim učincima konzumacije mikro-plastike na ljudsko zdravlje te je spremna ustupiti svoju stručnost u svrhu boljeg razumijevanja ovog problema.