Sort by
Sort by

Što Nestlé poduzima za poboljšanje nabave palminog ulja?

sjemenke palme


Koristi li Nestlé palmino ulje i koliko ga kupuje?

Nestlé koristi palmino ulje kao sastojak u brojnim proizvodima. Istovremeno, Nestlé ispunjava zahtjev za mogućnošću izbora u asortimanu proizvoda s receptima bez palminog ulja, gdje je to izvedivo.

U 2016. godini Nestlé je kupio oko 460.000 tona palminog ulja. Palmino ulje kompanija Nestlé kupuje od prerađivačkih tvrtki koje ga nabavljaju iz Malezije, Indonezije, Latinske Amerike i Zapadne Afrike.

Što Nestlé poduzima za nabavljanje održivog palminog ulja?

Nestlé radi na povećanju količine palminog ulja iz odgovornih izvora u opskrbnom lancu te na osiguranju ispunjenja Standarda za odgovorno nabavljanje (pdf, 2Mb).

Nestlé standardi za odgovorno nabavljanje izričito propisuju zaštitu tresetišta i zemljišta s visokim udjelom ugljika, koja su kritična u borbi protiv deforestacije i sprječavanju socijalnih sukoba proizašlih iz mogućih sporova oko prava na zemljište i otkupa zemljišta.

Svi dobavljači kompanije Nestlé moraju se pridržavati lokalnih zakona i propisa prema smjernicama kompanije. Ne smiju uzgajati palmino ulje ili ga nabavljati iz područja koja su očišćena od prirodne šume. Moraju poštovati slobodan, unaprijed dan i informirani pristanak lokalnih i autohtonih zajednica te štititi šume i tresetišta s visokim udjelom ugljika.

Nestlé je također usmjeren na programe tehničke pomoći za male poljoprivrednike, uključujući inicijativu zaklade Earthworm 'Rurality'. Takva usmjerenost na male poljoprivrednike izravan je način za poboljšanje nabave palminog ulja i postizanje stvarnih promjena u životnim uvjetima poljoprivrednika koji opskrbljuju kompaniju Nestlé.

Što Nestlé poduzima vezano uz kršenje radničkih i ljudskih prava?

U Nestlé lancu opskrbe palminim uljem nema mjesta za kršenje ljudskih prava, ali ono je endemsko u sektoru palminih ulja. Za sustavno rješavanje tih problema potrebno je snažno i kolektivno djelovanje koje će preobraziti industriju i podići standarde. Nestlé riješava sva kršenja koja se događaju i blisko surađuje s drugima.

U travnju 2018., Nestlé je pokrenuo globalni Akcijski plan za rješavanje pitanja prava radnika u lancu opskrbe palminim uljem. Ovaj plan sadrži ciljeve, aktivnosti i intervencije na koje će se kompanija Nestlé, zajedno s partnerima i drugim akterima u industriji, usredotočiti radi rješavanja pitanja radnika.

Nestlé je objavio svoj Akcijski plan (pdf, 400Kb) uz procjenu prava radnika lanca opskrbe palminim uljem u Indoneziji, koji je naručio od Danskog instituta za ljudska prava (DIHR) i zaklade Earthworm u 2017. godini. On se posebno fokusirao na radnička prava radnika, a timovi DIHR-a i zaklade Earthworm intervjuirali su više od 200 ljudi, uključujući radnike mlinovima i na plantažama, male poljoprivrednike i članove lokalne zajednice.

Ovom procjenom, Nestlé je nastojao postići dublje razumijevanje stvarnih i potencijalnih utjecaja na rad unutar svog opskrbnog lanca palminim uljem u Indoneziji te razviti preporuke o ulogama koje, zajedno s drugim akterima industrije, treba preuzeti kako bi ih riješili.

Drugi akteri uključuju vladu, civilno društvo, nacionalna i međunarodna tijela za certifikaciju održivosti kao što su Indonesian Sustainable Palm Oil (ISPO) i Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), međunarodne organizacije i kupci palminog ulja.

Akcijski plan je sljedeći korak u radu na postizanju održivog opskrbnog lanca kompsnije Nestlé te se nadograđuje na već postojeći program odgovornog nabavljanja. Put do postizanja transformacije u sektoru palminog ulja je dug, i još puno toga treba napraviti. Ali kompanija Nestlé vjeruje da suradnjom može ostvariti promjene koje želi vidjeti.

Kako komentirate izvješće Amnesty International-a o palminom ulju?

Izvješće pokreta Amnesty International, ‘Indonezija, veliki skandal s palminim uljem’, identificiralo je navodna kršenja ljudskih prava u Indoneziji za koje nema mjesta u opskrbnom lancu palminim uljem. Taj je skandal povezan s Wilmarom, jednim od dobavljača kompanije Nestlé.

Kompanija Nestlé i pokret Amnesty International intenzivno su surađivali tijekom izrade tog izvješća. Nestlé je pružao detaljne informacije o odnosu s dobavljačem palminog ulja (Wilmar) i vlastitim aktivnostima vezanim uz rješavanje pitanja ljudskih prava i prava radnika u tom sektoru.

Neki od problema koje je Amnesty naveo, vrlo su složeni. Stoga se učinkovita rješenja, poboljšanje rada i, konačno, sustavne promjene u industriji, ne događaju preko noći.

Nestlé je šest godina radio s partnerima, uključujući zakladu Earthworm, na poboljšanju transparentnosti, sljedivost i ponašanja dobavljača u industriji palminog ulja. Standardi za odgovorno nabavljanje kompanije Nestlé sadrže stroga pravila o pravima radnika - svi dobavljači koji ih se ne pridržavaju bit će suspendirani.

Pročitajte naš cijeli odgovor na izvješća Amnesty-ja.

Što poduzimate za zaustavljanje deforestacije u vašem opskrbnom lancu?

Nestlé je bio prva prehrambena tvrtka koja se 2010. godine obvezala osigurati da do 2020. godine nabava sastojaka za proizvodnju i ambalažnog materijala ne uzrokuje deforestaciju.

Nestlé se obvezao zaustaviti deforestaciju u svom lancu opskrbe palminim uljem i usredotočiti se na poboljšanje sljedivosti te suradnju s dobavljačima, kako bi se znalo točno porijeklo palminog ulja koje se koristi u proizvodnji.

U rujnu 2018., Nestlé je postao prva globalna prehrambena tvrtka koja je implementirala Starling, satelitsku uslugu koji su razvili Airbus i zaklada Earthworm, za praćenje 100% svojih globalnih lanaca opskrbe palminim uljem.

Nestlé je u travnju 2019. objavio Kontrolu transparentnosti, sustav koji koristi podatke iz Starlinga za pružanje informacija o trendovima deforestacije uočenim u blizini mlinova za palmino ulje iz kojih ga nabavlja.

Koristeći sve te informacije, Nestlé kontinuirano povećava udio odgovorno nabavljenog palminog ulja, koje dolazi od dobavljača koji se u potpunosti pridržavaju Nestlé Standarda o odgovornom nabavljanju. Ovaj dokument izričito zabranjuje krčenje šuma u Nestlé lancu opskrbe.

Što Nestlé poduzima kako bi zaustavio nabavu palminog ulja od tvrtki koje sudjeluju u uklanjanju prašuma u indonezijskom ekosustavu Leuser?

Kompanija Nestlé zabrinuta je zbog kontinuirane deforestacije indonezijskog ekosustava Leuser i optužbi o tvrtkama za proizvodnju palminog ulja koje su uključene u taj proces.

Izravni dobavljači kompanije Nestlé radili su sa svim svojim dobavljačima koji rade u krugu od 50 km od ekosustava Leuser i održali nekoliko radionica u regiji, kako bi podigli svijest o važnosti ovog ekosustava i potrebi kolektivnog djelovanja kako bismo ga zaštitili.

Problem deforestacije neće se riješiti samo izravnim rješavanjem problema u opskrbenom lancu kompanije Nestlé. Zbog toga Nestlé surađuje sa zakladom Earthworm i brojnim dobavljačima koji sirovine nabavljaju u indonezijskom Acheh Tamiangu, kako bi pristupio problemu deforestacije na razini cijele regije. Ta regija preklapa se s ekosustavom Leuser. Cilj ove inicijative je doprinijeti vladinim procesima planiranja korištenja zemljišta kako bi se stvorila otporna i uspješna zajednica kroz suradnju s više dionika. Ako bude uspješan, Nestlé će koristit ovaj pilot projekt kao model za buduće pristupe rješavanju problema deforestacije.

Nabavljate li palmino ulje iz REPSA-e u Gvatemali?

Nestlé je odlučio prestati nabavljati palmino ulje iz REPSA-a.

Nabavlja li Nestlé palmino ulje od IOI Grupe?

Nestlé je obustavio nabavu od IOI Grupe u ožujku 2016. godine, odmah nakon njihove suspenzije iz Okruglog stola o održivom palminom ulju (RSPO) radi navoda o kršenju ljudskih prava i deforestaciji.

Od tada Nestlé surađuje s IOI Grupom u njihovim naporima u poboljšanju vlastite prakse odgovornog nabavljanja. Razvijen je akcijski plan za utvrđivanje ciljeva sljedivosti do plantaže, upravljanje dobavljačima trećih strana i široko utemeljene sustave upravljanja okolišem i društvom.

Od njihove suspenzije, IOI je ostvario napredak u sustavnom preoblikovanju načina na koji njihovo poslovanje funkcionira s obzirom na održivost. U znak priznanja njihovom napretku, RSPO je ukinuo suspenziju i Greenpeace je obustavio svoju kampanju. U lipnju 2017. Nestlé je odlučio prekinuti obustavu nabave od IOI i nastaviti s angažmanom te pratiti njihov napredak u odnosu na akcijski plan, uključujući praćenje rada IOI-a na rješavanju Pelita slučaja spornog zemljišta s lokalnim zajednicama.

Što činite kako biste riješili nedoumice oko nabave palminog ulja tvrtke Indofood?

U prosincu 2016., Nestlé i Indofood Grupa u Indoneziji složili su se da će kompanija Nestlé preuzeti nabavu palminog ulja za svoje proizvode u okviru ovog zajedničkog pothvata - taj postupak dovršen je početkom 2018.

Nestlé i Indofood Grupa dogovorili su se da će zatvoriti zajednički pothvat u rujnu 2018. iz komercijalnih razloga.

Što je s utjecajem palminog ulja na zdravlje?

Nestlé rafinirano palmino ulje kao sastojak u brojnim proizvodima koristi strogo u skladu s važećim propisima, čak i strože od svih primjenjivih propisa i zakona o sigurnosti hrane.

Zajedno sa svojim dobavljačima, marljivo Nestlé radi na pitanju MCPD estera u rafiniranom palminom ulju i drugim rafiniranim biljnim uljima, kako bi osigurao da su njihove razine što niže. Kvaliteta i sigurnost Nestlé proizvoda prioriteti su oko kojih nema pregovora.