Sort by
Sort by

Plastična ambalaža u izvješću Greenpeace-a

plastična ambalaža

 

Plastična ambalaža neizostavan je dio naše svakodnevice, ali i jedna od najvećih prijetnji za okoliš. Odbačena i nepravilno zbrinuta plastika često završava u vodama te može biti pogubna za morske organizme, ali i životinje koje žive u neposrednoj blizini mora i oceana.

Uzroci onečišćenja voda

Brojni su razlozi onečišćenja voda plastikom, poput neodgovornog ponašanja ljudi, nedostatka mogućnosti recikliranja i nedovoljne infrastrukture za zbrinjavanje otpada. Ne pomaže niti činjenica da se plastična ambalaža razgrađuje vrlo sporo. Ovisno o vrsti plastike, taj proces može trajati desetljećima ili čak stoljećima.

Kako spriječiti zagađenje vode?

Da bi se spriječilo zagađenje voda plastičnom ambalažom, važno je aktivno djelovati u smjeru pravilnog recikliranja postojeće plastike i zamjene plastičnog materijala u ambalažama s materijalima koji se mogu reciklirati ili ponovno koristiti.

Međunarodna organizacija za zaštitu okoliša, Greenpeace, aktivno se bavi problemom adekvatnog zbrinjavanja plastike te sanacijom štete nastale radi nepravilnog odlaganja plastične ambalaže u prirodi. Kroz kampanje, istraživanja i zagovaranje promjena politika, Greenpeace podiže svijest o štetnosti plastičnog otpada i potiče poduzimanje mjera za smanjenje upotrebe plastike u proizvodnji. To čini kroz suradnje s drugim organizacijama, vladama i industrijama, a s ciljem postizanja odgovornog zbrinjavanja plastičnih ambalaža. Greenpeace izvješće o oslobađanju od plastike ukazuje na štetu koju plastična ambalaža uzrokuje u morima, oceanima i plovnim putevima, naglašavajući važno pitanje u zaštiti okoliša.

Što Nestlé poduzima po pitanju plastične ambalaže?

Kompanija Nestlé, najveći proizvođač hrane i pića na svijetu, u potpunosti je posvećena smanjenju utjecaja ambalaža svojih proizvoda na okoliš. Vizija kompanije je da niti jedna ambalaža njezinih proizvoda, uključujući plastiku, ne završi na odlagalištu otpada ili kao smeće.

Kako bi osigurao ostvarenje tog cilja, Nestlé želi učiniti svoje ambalaže 100 % ponovno iskoristivima ili pogodnima za recikliranje. Unutar kompanije Nestlé veliki napori ulažu se u oblikovanje budućnosti bez otpada, zbog čega se zaposlenike kompanije potiče da svoje volonterske inicijative posvete prikupljanju otpada.

Kroz suradnju s industrijskim partnerima na istraživanju različitih rješenja za ambalažu, Nestlé teži ka smanjenju korištenja plastike, olakšavanju procesa recikliranja i razvitku novih rješenja za uklanjanje plastičnog otpada.

Nestlé se također obvezao da će pomoći u poboljšanju navođenja informacija o recikliranju na deklaracijama svojih proizvoda, kako bi potrošačima pomogao zbrinuti ambalaže na pravilan način.

Jedino rješenje ozbiljnog problema plastičnog zagađenja je kolektivno djelovanje da bismo promijenili način na koji svi upravljamo ambalažom. Ubrzavanjem postupaka rješavanja problema plastičnog otpada Nestlé želi postići značajnu razliku na svakom tržištu na kojem posluje. Suradnjom s vladama, nevladinim organizacijama, dobavljačima, upraviteljima otpadom, trgovcima i drugim tvrtkama, kompanija Nestlé želi postići konkretna rješenja za čišću budućnost.

Tri područja fokusa za pokretanje promjena kompanije Nestlé su:

  1. Uvođenje alternativnih materijala
  2. Oblikovanje budućnosti bez otpada zaustavljanjem curenja plastike u okoliš
  3. Pokretanje novog načina ponašanja kroz suradnju s lokalnim zajednicama
Ako imate dodatna pitanja, kontaktirajte nas pomoću podataka navedenih u odjeljku “Obratite nam se” ili putem Nestlé Adriatic kanala na službenim društvenim mrežama.