Sort by
Sort by

Koristi li Nestlé dječji rad u svom lancu opskrbe kakaom?

djeca na plaži


Postoji li dječji rad u vašem lancu opskrbe kakaom u Obali Bjelokosti?

Nijedna tvrtka koja kakao nabavlja iz Obale Bjelokosti i Gane ne može u potpunosti ukloniti rizik od dječjeg rada u svom opskrbnom lancu. Kompanija Nestlé se ne razlikuje po tome, ali odlučni je uhvatiti se u koštac s problemom.

Nestlé se bavi problemom dječjeg rada u svom lancu opskrbe kakaom kroz pionirske programe praćenja i sanacije u Obali Bjelokosti i Gani, koji čine dio Nestlé plana za kakao.

U listopadu 2017. Nestlé je objavio izvješće (pdf, 5Mb) u kojem je po prvi puta naveo važan napredak koji postignut po pitanju dječjeg rada. Međutim, Nestlé razumije da je potrebno mnogo toga poduzeti, dok god postoji dječji rad na farmama kakaa.

Ukidanje dječjeg rada zajednička je odgovornost, a Nestlé želi zajednički djelovati sa svima koji imaju želju rješavati taj problem.

Kompanija Nestlé čvrsto se protivi svim oblicima iskorištavanja djece te se obvezuje sprječavati ga i eliminirati u svom lancu opskrbe. To je navedeno u Nestlé Načelima korporativnog poslovanja i Standardima za odgovorno nabavljanje, koji usmjeravaju ponašanje Nestlé zaposlenika i poslovnih partnera u cijelom svijetu.

Što je točno 'dječji rad'?

Međunarodna organizacija rada definira dječji rad kao rad koji djecu lišava njihovog djetinjstva, njihovog potencijala i dostojanstva, koji šteti njihovom tjelesnom i mentalnom razvoju. Jedan primjer su djeca koja nose teške terete zrna kakaa.

Većina dječjeg rada događa se kada djeca pomažu svojim roditeljima na farmama u zapadnoj Africi. Djeca mogu obavljati lagane, neopasne radove na obiteljskim farmama. Međutim, to ne smije mentalno ili fizički štetiti djeci niti ih lišiti pristupa obrazovanju.

Što Nestlé poduzima u borbi protiv dječjeg rada?

Dječji rad u sektoru kakaa obično je rezultat kombinacije nedostatka pristupa obrazovanju, siromaštva i nedostatka svijesti zajednice o opasnostima takvog rada.

Nestlé surađuje s lokalnim zajednicama na suzbijanju dječjeg rada i uklanjanju temeljnih uzroka istovremeno osiguravajući da te zajednice ostanu financijski i društveno održive.

U 2012. godini Nestlé je uspostavio Sustav za praćenje i sanaciju dječjeg rada (CLMRS) u Obali Bjelokosti, u suradnji sa švicarskom neprofitnom organizacijom Međunarodnom inicijativom za kakao (ICI) koja pokriva zadruge od kojih Nestlé nabavlja sirovine temeljem plana za kakao. U 2016. godini Nestlé je započeo smo s uvođenjem CLMRS-a u Gani.

Nestlé sustav koristi lokalno angažirane “osobe za odnose sa zajednicom” i “agente dječjeg rada”. Oni rade na podizanju svijesti o dječjem radu u zajednicama, identificiraju djecu koja su pod rizikom i prijavljuju svoje nalaze kompaniji Nestlé i njezinim dobavljačima.

Nestlé je prvi kupac kakaa koji je uspostavio takav sustav, koji danas pokriva više od 2.000 zajednica i 65.000 poljoprivrednika iz Obale Bjelokosti. Od 2012. godine sustav je pomogao s identifikacijom preko 25.000 djece koja su sudjelovala u dječjem radu. Nestlé je pomogao više od 11.130 od njih da se maknu od rada i poduzima sve da se isto osigura i preostaloj djeci (tj. osobama mlađim od 17 godina). Dvije godine nakon primanja pomoći, analize pokazuju da se preko 50% djece nije vratilo na rad u tom sektoru.

Nestlé se također bori protiv dječjeg rada pomažući djeci u zajednicama koje uzgajaju kakao da pohađaju školu. Kompanija Nestlé izgradila je i obnovila 42 škole na korist više od 11.000 djece. U 2016. godini Nestlé se udružio s Jacobsovom zakladom u svrhu poboljšanja kvalitete obrazovanja te izgradio preko 40 malih “škola-mostova”, koje je do sada koristilo preko 3.100 djece. Mjere također uključuju pružanje rodnih listova djeci, kako bi mogla pristupiti postojećim obrazovnim ustanovama.

Kakvu 'sanaciju' pružate djeci?

'Sanacija' se odnosi na pomoć koju Nestlé pruža kada identificira dijete koje je izloženo riziku dječjeg rada. To može biti nešto jednostavno kao što je pomoć obitelji da dobije primjerak rodnog lista djeteta, kako bi ono moglo pohađati školu ili pružanje školske opreme i uniformi.

Kompanija Nestlé je pružila potporu za povećanje prihoda kućanstava, tako da djeca ne moraju raditi i da si obitelji mogu priuštiti da ih pošalju u školu. Na primjer, kroz pomoć ženskim skupinama da počnu uzgajati usjeve hrane za prodaju.

Nestlé također pomaže mladima da se organiziraju u radne skupine koje sela mogu angažirati za visokorizične poslove, poput sječe drveća ili prskanja usjeva, kako bi vjerojatnost da če djeca raditi te poslove bila manja.

U drugim slučajevima potrebni su skuplji koraci, poput izgradnje novih škola i zapošljavanja dodatnih učitelja. U tu svrhu, kompanija Nestlé surađuje izravno s lokalnim vlastima i organizacijama civilnog.

Funkcionira li zapravo vaš sustav praćenja dječjeg rada?

Da. Podaci ukazuju na to da se većina djece koja su primila pomoć preko Nestlé sustava ne vraćaju na posao. Mnogi su sada u sustavu redovnog obrazovanja.

Nestlé sustav za praćenje čini dio našeg Akcijskog plana za dječji rad (pdf, 500Kb), koji je kompanija Nestlé dala kao odgovor na preporuke neprofitne organizacije Udruga za pravedni rad (FLA). FLA surađuje s velikim tvrtkama na poboljšanju radnih uvjeta u njihovim opskrbnim lancima.

Nestlé je FLA 2011. godine pozvao da istraže njegov lanac opskrbe kakaom u Obali Bjelokosti, kako bi pomogli procijeniti uvjete reda općenito, uključujući i problem dječjeg rada.

Što Nestlé poduzima u borbi protiv trgovine djecom i ropstva?

Nestlé ima nultu toleranciju prema ilegalnom trgovanju ili ropstvu te potencijalne dokaze o istom odmah predaje vlastima.

Što poduzimate kako biste poboljšali sredstva za život u zajednicama koje uzgajaju kakao?

Rad kompanije Nestlé na suzbijanju dječjeg rada temelji se na Nestlé planu za kakao, koji je pokrenut 2009. godine. Program je osmišljen kako bi poboljšao živote uzgajatelja kakaa i njihovih zajednica: bolje poljoprivreda, bolji životi i bolji kakao.

Nestlé pomaže poljoprivrednicima kroz obuku o dobrim poljoprivrednim praksama, promicanje jednakosti spolova, rješavanje problema dječjeg rada i stvaranja dugoročnih odnose s njima kao dobavljačima.