Bez obzira imate li dugogodišnje radno iskustvo ili ste tek diplomirali, imate mogućnost zaposlenja u tvrtki Nestlé. Ovdje pretražite radna mjesta.
Lagana ljetna prehrana - što jesti ljeti?
Tijekom godišnjih odmora, koje uglavnom provodimo na obali, naš način života i prehrane obično poprima obilježja mediteranskih navika. Budući da brojne znanstvene studije već desetljećima sustavno ukazuju na blagodati mediteranske prehrane, preporuka je da i ove godine svim čulima uživate u mediteranskim delikatesama.
Objedinjeni podaci iz 12 međunarodnih studija, nedavno objavljeni u časopisu British Medical Journal, još su jednom ukazali na koristi mediteranske prehrane. Pregled studija provedenih na ukupno 1.547,299 ispitanika pokazuje da sljedbenici mediteranske prehrane imaju 9 % nižu stopu mortaliteta, 6 % nižu učestalost karcinoma, 9 % manju smrtnost zbog kardiovaskularnih bolesti te 13 % nižu učestalost Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Osim što je zdrava, mediteranska prehrana je i atraktivna i ukusna, a u sveukupnom pozitivnom utjecaju na zdravlje, ulogu dokazano ima i dnevni odmor svojstven mediteranskim običajima. Mnoge ozbiljne znanstvene studije ukazale su da životni stil i poznata „siesta“ (popodnevni odmor), predstavljaju važnu komponentu koja doprinosi blagotvornim utjecajima mediteranskog načina života na zdravlje. Nažalost, novija istraživanja pokazuju kako mediteranska prehrana sve više nestaje s prostora Mediterana i zato se pokreću brojne edukativne kampanje, koje ponekad paradoksalno stižu iz SAD-a, kako bi se popularizirao ovakav način prehrane.
Ljeto je pravo vrijeme za hedonizam i uživanje u ukusnim sezonskim namirnicama – voću, povrću, sjemenkama, orašastim plodovima, autohtonom začinskom bilju, svježoj ribi i plodovima mora. Važan segment mediteranske prehrane čini i ekstra djevičansko maslinovo ulje koje također izaziva pažnju znanstvenika zbog brojnih povoljnih utjecaja na zdravlje čovjeka.
Hrana kao zaštita i osvježenje
Ljetna ishrana bi morala biti bogata svim vrijednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog zračenja. Oni pomažu u prevenciji raka kože i sprječavaju boranje i prijevremeno starenje kože. Narančasto, žuto i crveno voće i povrće sadrži biljne pigmente koji potiču pigmentaciju i ujedno posjeduju antioksidacijsko djelovanje. Zato je tijekom ljeta korisno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću. Značajno je i to što ovi plodovi sazrijevaju upravo ljeti – međuigra čovjeka i prirode određena je i uređena vjekovima.
U ljetnim mjesecima, voće i povrće su dragocjene namirnice jer sadrže visoki udjel vode i važne elektrolite koje gubimo znojenjem. Pri odabiru voća i povrća valja se odlučiti na raznovrsne i raznobojne sezonske plodove jer ćemo tako osigurati različite fitokemikalije koje potiču raznovrsna korisna djelovanja u organizmu.
Organizam ljeti, za vrijeme vrelih dana, prirodno traži hranu koja je lagana za probavu, bogatu sadržajem vode i minerala koji se gube znojenjem, s više vlakana, a manjom količinom masnoća i proteina. Sol, suhomesnati proizvodi i pržena, masna jela su hrana od koje se ožedni i koju bi trebalo izbjegavati.
Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti osigurat će potreban unos kalcija i vrijednih proteina, a pri izboru sira bolje je odlučiti se za svježi kravlji sir, nego na zrele sireve s visokim udjelom masti. Svježi voćni sokovi i fermentirani mliječni proizvodi s niskim udjelom masti koristan su izvor enzima, prijateljskih bakterija, vlakana, vitamina i minerala.
Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidracije, jer stimuliraju izlučivanje tekućine iz organizma. Ujedno, mnoga od tih pića djeluju kao stimulansi i zbog toga ometaju zdrav ritam sna. Ove bi napitke trebalo izbjegavati tijekom ljeta. Najbolji izbor za nadoknađivanje tekućine ljeti su izvorska i mineralna voda, nezaslađeni čajevi i izotonični napitci.
Kako bismo ljeti utažili žeđ, najčešće posežemo za hladnim napitcima, ipak, dobro je znati da ćemo se bolje rashladiti ako pijemo tekućinu sobne temperature ili konzumiramo tople čajeve i napitke. U zemljama gdje vrućine ne prestaju tijekom cijele godine, tradicionalno se piju topli čajevi kako bi rashladili organizam.