Piramida pravilne prehrane

Pravila piramide pravilne prehrane se zasnivaju na pravilima ravnoteže, umjerenosti i raznolikosti dnevne prehrane.

Piramida pravilne prehrane prikazuje nam principe pravilne prehrane te ukazuje na to kako se zdravije hraniti. Unutar piramide pravilne prehrane nalaze se i preporuke za svakodnevnu tjelesnu aktivnost. Piramida hranu razvrstava u šest različitih skupina namirnica, koje u prehrani trebaju biti zastupljene svaki dan:

  • Žitarice: Dnevno treba konzumirati najmanje 6-11 porcija žitarica na dan. Pod žitaricama se podrazumijevaju namirnice poput kruha od cjelovitih žitarica, žitarica za doručak, tjestenine ili riže.
  • Povrće: Preporuča se svakodnevna konzumacija svježeg ili kuhanog povrća - tamnozeleno lisnato povrće, crveno i narančasto povrće poput mrkve ili buće te grahorice. Škrobno povrće, poput kukuruza ili krumpira, je izvor dugotrajne energije za organizam.
  • Voće: Svakodnevno se preporuča konzumacija 2-4 porcije voća. Različito i ukusno voće, poput jabuka, šljiva, avokada, naranča i borovnica, pomaže pri zadovoljavanju preporučene dnevne količine.
  • Ulja i masti: Veća količina masti i ulja dolazi iz izvora hrane poput ribe, orašastih plodova i biljnih ulja. Ograničite uporabu zasićenih masnih kiselina. Ulja i masti su prirodan izvor vitamina E (koji je topiv u mastima) i nezasićenih masnih kiselina koje imaju povoljan učinak na zdravlje.
  • Mlijeko i mliječni proizvodi: Mlijeko i mliječni proizvodi vrijedan su izvor kalcija koji nam je svakodnevno potreban za rast, razvoj i održavanje koštane mase te za razne dodatne funkcije u tijelu. Konzumirajte mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masnoće.
  • Meso i mahunarke: Preporučuje se konzumacija 2 serviranja iz grupe namirnica mesa, mesnih proizvoda i mahunarki. Kod odabira mesa i proizvoda od mesa birajte meso s niskim udjelom masnoća. U prehranu je također važno uključiti namirnice koje sadrže visok udio omega-3-masnih kiselina, poput ribe (losos, sleđ ili pastrva).

Tjelesna aktivnost: Preporuča se svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od 30 minuta. Pod tjelesnom aktivnošću podrazumijeva se kretanje tijela na način da troši energiju: hodanje, penjanje po stubama, igranje nogometa, vožnja bicikla, ples, plivanje, jahanje...Želite li znati više à http://www.mypyramid.gov/

Pravilna prehrana proizlazi iz svakodnevne konzumacije žitarica, riba koje sadrže omega-3-masne kiseline te voća i povrća koje sadrži brojne prednosti. Pravilnom prehranom i planiranjem svakodnevnih obroka umanjujemo mogućnost rizika za pojavu pretilosti. Pretilost je jedan od vodećih čimbenika u svijetu koji potpomaže razvitku kroničnih nezaraznih bolesti, poput dijabetesa tipa II ili kardiovaskularnih bolesti. Uravnotežena, raznovrsna i raznolika prehrana temelj je zdravlja te ujedno pomaže u regulaciji tjelesne mase.