Sort by
Sort by

Post - kako osigurati uravnoteženu prehranu u ovom periodu

Post donosi promjene u svakodnevnoj prehrani, ali na to možete gledati kao na priliku da isprobate nove kombinacije. Iako namirnice biljnog podrijetla često skrivaju više hranjivih sastojaka nego što ste mislili, važno je osigurati da tijekom posta imate sve potrebne tvari - poput bjelančevina. 

Niže je popis 6 bjelančevina biljnog podrijetla, koje će osigurati uravnoteženu prehranu dok traje post. 
 
Kvinoja u zdjeli


Kvinoja 

Kvinoja potječe iz porodice drevnih žitarica, nazvanih na ovaj način jer su se uzgajale tisućama godina i prošle vrlo malo genetskih promjena. Osim znatne količine bjelančevina, kvinoja sadrži i puno drugih hranjivih sastojaka, poput željeza i magnezija, ali i veću količinu vlakana od mnogih drugih žitarica. 

Općenito govoreći, možete zamijeniti rižu s kvinojom u svim receptima, a ova je čudesna žitarica savršena i za salate, juhe i variva. 

Tofu 

Tofu je svestrana biljna namirnica napravljena od sojinog mlijeka. Općenito gledajući, soja je odlična za vegetarijance zbog velikog sadržaja bjelančevina, željeza, kalcija i fosfora

Kako biste uživali u svestranosti tofu sira, vrijedi napomenuti da će ova namirnica poprimiti arome umaka ili posnog jela u kojem se kuhala. Pokušajte u tavi pomiješati malo sojinog umaka i omiljene začine, sezamovo ulje i malo meda, a zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak i ostalo povrće. 

Također, kao dodatan izvor bjelančevina za posni obrok, tofu možete dodati u svoj jutarnji smoothie. 

Grah u zdjeli


Grah 

Osim visokog udjela bjelančevina, grah sadrži i mnoge korisne tvari za vaše tijelo, poput željeza, cinka, magnezija i vlakana. Općenito se preporučuje za poboljšanje probave, a njegova tekstura pomaže zamijeniti životinjske bjelančevine u mnogim jelima. Na primjer, možete se odlučiti za burger od graha, ako želite poslasticu dok traje post. 

Za burgere od graha, pomiješajte konzervu pasiranog crvenog graha s dvije kriške usitnjenog kruha, malo luka koji ste prije prepekli, nekoliko žlica brašna i omiljene začine. 

Slanutak 

Slanutak ima visok udio vlakana i bjelančevina i nezamjenjiv je u dijetama, poput mediteranske. Može se stavljati u salate i variva, ali jedna od najpopularnijih namirnica na bazi slanutka je humus. Pripremite dvije konzerve slanutka s maslinovim uljem, namaz od sezama (poznat i kao tahini), dva režnja češnjaka, sol, papar, kumin i limunov sok. Eksperimentirajte s količinama kako biste dobili savršen humus i dodajte mu razne arome, poput paprike. 

Bademi u čaši i žlici


Bademi 

Bademi su izvrstan izvor bjelančevina – samo 100 g badema sadrži 21.15 g bjelančevina. Bademi obiluju i vitaminom E, što znači da su važan izvor antioksidansa. To može pomoći u održavanju tjelesne težine. Također, konzumacija badema može biti korisno za kardiovaskularno zdravlje i može pomoći u sprječavanju dijabetesa. 

Preporučljivo je konzumirati bademe s ljuskom, kako bi se iskoristili svi hranjivi sastojci. Pokušajte šakom badema zamijeniti jedan od dva preporučena međuobroka, a tijekom posta jedite ih u salati, sojinom jogurtu ili sojinom mlijeku sa žitaricama. 

Maslac od kikirikija 

Maslac od kikirikija  namirnica je puna hranjivih sastojaka koja može biti dugoročno korisna za vaše zdravlje. 

Osim što je ukusan, maslac od kikirikija sadrži bjelančevine, magnezij, kalij i vitamine E i B6. Iako je savršen na kriški raženog kruha ujutro, možete ga dodati i u preljev za salatu. Samo pomiješajte po dvije žlice sljedećih sastojaka: maslac od kikirikija, sojin umak, med i ocat. Zatim dodajte češnjak, đumbir i malo vode da postignete željenu konzistenciju. 

Uz toliko ukusnih izbora, nećete imati osjećaj da traje razdoblje posta! 

Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku