Bez obzira imate li dugogodišnje radno iskustvo ili ste tek diplomirali, imate mogućnost zaposlenja u tvrtki Nestlé. Ovdje pretražite radna mjesta.
Kako smanjiti sol u jelu i očuvati zdravlje
Zdrav način kuhanja uz manje soli pomaže održavanju zdrave tjelesne težine, daje energiju i vitalnost i pomaže sprečavaju bolesti. Kombinirajte vaše recepte tako da smanjujete sol što je više moguće.
Sol: stečena navika
Sol dodaje okus vašim jelima, a sklonost soljenju hrane je stečena, pa zbog toga neko više, a neko manje soli. Ukoliko naglo pokušate ograničiti unos soli u svojim jelima, možete dovesti do toga da vam hrana postane neukusna te da čak i više solite.
Kako smanjiti sol u jelu i receptima
- Polako i postepeno smanjujte količinu soli prilikom kuhanja
- Prilikom kuhanja, prvo probajte hranu prije nego što dodate sol
- Kod biranja recepata, ograničite namirnice s visokim udjelom soli, kao što su konzervirani proizvodi i mesne prerađevine
Kako zamijeniti sol u jelu?
Neka vaši recepti s malo soli budu ukusniji tako što ćete:
- Koristiti začine za poboljšanje ukusa, kao što su bijeli ili crni papar, cimet, kumin, curry, muškatni oraščić…
- Dodavati povrće koje prirodno sadrži malo soli, kao što su češnjak, luk, đumbir i svježi papar.
- Koristiti što je više moguće prirodno bilje, kao što su peršin, bosiljak, korijander, menta i majčina dušica
- Marinirati hranu koristeći ocat, senf, bilje i začine.
Zdravim načinom kuhanja i smanjenim unosom soli, možete pripremati raznovrsne ukusne recepte i pritom ćete osigurati svojoj obitelji balansiranu prehranu neophodnu za očuvanje zdravlja.