Sort by
Sort by

Namirnice bogate proteinima

Recepti koji uključuju namirnice bogate proteinimaProteini su ključni elementi koji su neophodni za dobro zdravlje. Pomažu jačanju mišića, vezivnog tkiva kao što je hrskavica, stvaranje kolagena i drugih tjelesnih elemenata. Proteini su materijal koji naša tijela koriste za izgradnju i regeneraciju, kontroliraju kemijske procese i generalno održavaju zdravlje. Kako bi unijeli proteine, ljudi jedu biljke, životinje, ribu i školjke koje se procesom varenja dalje razgrađuju u aminokiseline.

Proteini koji sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina se nazivaju "potpunim", a oni koji su deficitarni u jednoj ili više esencijalnih aminokiselina, nazivamo "nepotpunim" proteinima. U kompletne proteine obično ubrajamo proteine mlijeka, mesa, sira, peradi, ribe i školjki, jogurta i soje. Općenito govoreći, biljni proteini, kao što su proteini riže, žitarica i oraha su nepotpuni proteini. Ali, aminokiseline iz nepotpunih proteina se mogu kombinirati ili upotpuniti drugim nepotpunim aminokiselinama. Na primjer, može se kombinirati riža koja je bogata nepotpunim proteinima zajedno sa grahom ili maslac od kikirikija sa integralnim kruhom, kako bi se osigurao odgovarajući unos svih esencijalnih aminokiselina.

Važno je da se kombiniraju različiti recepti sa adekvatnim količinama proteina. Za većinu odrasle populacije, preporučuje se da unos proteina bude između 10 i 35 posto od ukupnih dnevnih kalorija.