Bez obzira imate li dugogodišnje radno iskustvo ili ste tek diplomirali, imate mogućnost zaposlenja u tvrtki Nestlé. Ovdje pretražite radna mjesta.
Sol
Ponekad se pojmovi „sol“ i „natrij“ koriste za isto, ali u teoriji to nije ispravno. „Sol“ je natrijev klorid. 40% je natrij, a 60% klorid. Natrij se u većini hrane nalazi kao natrijev klorid (oko 90%), ali je prisutan i u ostalim aditivima hrani, poput natrij-bikarbonata i mononatrij-glutamata.
ZAŠTO TREBAMO SOL?
ZAŠTO JE PRETJERANI UNOS SOLI LOŠ?
Pretjerani unos natrija se povezuje i s ostalim zdravstvenim stanjima poput:
- zatajenje srca
- problemi s bubrezima i bubrežni kamenci
- edemi
- moždani udar
- rak želuca
- hipertrofija lijeve klijetke
- osteoporoza ( zbog pojačanog izlučivanja kalcija)
JODIRANA SOL
KAKO MOGU SMANJITI UNOS SOLI?
- Odaberite hranu s manje soli, odnosno hranu koja sadrži natrija do 120 miligrama na 100 grama. Svježa hrana poput voća, povrća, mesa, mlijeka i jogurta sadrži malo natrija, dok većina proizvedene hrane sadrži više natrija.
- Odaberite hranu s manje soli, niskom razinom soli, bez dodane soli i neposoljenu hranu. Sadržaj natrija je naveden u nutritivnoj tablici na svakom proizvodu.
- Ograničite konzumaciju hrane koja ima više soli, poput:
-Suhomesnatih proizvoda poput slanine, šunke, usoljene govedine i kobasica
-Konzerviranih i zapakiranih juha, umaka, nadjeva za salate
-Mesnih pašteta, dimljene ribe, inćuna i kamenica
-Kruha i nekih žitarica
-Putra i margarina (osim ako konzumirate one bez soli)
-Tvrde sireve (ricotta, kravlji sir, mozzarella i švicarski sirevi imaju manje soli od ostalih sireva)
-Maslina, krastavaca i ukiseljenog povrća
-Grickalice i fast food - Izbjegavajte dodavanje soli pri kuhanju i za stolom. Koristice biljke i začine poput češnjaka, origana i limunskog soka za dodavanje okusa hrani.
Ljudima koji su navikli na više soli u hrani će na početku nedostajati okus soli. Međutim, nepce će se naviknuti na nižu razinu soli. Promjene se obično mogu primijetiti već nakon tjedan dana.