Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Važnost doručka

Zvuči očigledno, zar ne? Dok spavate, Vaše tijelo ne prima hranu, što znači da postite oko 8 sati! Zato je doručak tako važan obrok. To je savršeno vrijeme da svom tijelu date nešto zdravog goriva, kako bi ga pripremili za dan koji je ispred Vas. Bolje je pojesti svježe voće od sušenog voća ili voćnog soka, jer svježe voće ima više vlakana.

Doručak potiče unos važnih hranjivih sastojaka. Hrana koju konzumiramo za doručak obično uključuje kruh, žitarice, mlijeko i jogurt kojii Vašoj prehrani dodaju ugljikohidrate, kalcij i vlakna. Ljudi koji preskaču doručak obično ne nadoknade te hranjive sastojke tijekom dana. Osim toga, mnoge žitarice su upojačane vitaminima i mineralima koji zadovoljavaju Vaše potrebe za jedan dan.

Doručkovanje pomaže u održavanju zdrave težine. Preskakanje doručka nije učinkovit način gubljenja težine – zapravo su ljudi koji preskaču doručak uglavnom teži od onih koji pronađu vrijeme kako bi ujutro nešto pojeli. Ako odaberete hranu bogatu vlaknima i bjelančevinama, duže ćete osjećati sitost.

Žitarice:

    • Odaberite žitarice od cjelovitog zrnja ili bogate vlaknima, nepečene mueslie ili zobenu kašu
    • Dodajte toplo ili hladno mlijeko s manje masnoće
    • Posipajte svježim, konzerviranim ili sušenim voćem i jogurtom s manje masnoća

Lagano i jednostavno:

    • Čašica jogurta s manje masnoća, posipan voćem ili orasima
    • Voćni frappe: izmiješajte mlijeko s manje masnoća, jogurt s manje masnoća i voće
    • Svježa voćna salata – obična ili miješana s jogurtom s manje masnoća

Tost:

    • Tost s tanko namazanim margarinom ili laganim sirnim namazom
    • Tost od cjelovitog zrnja ili raženi tost
    • Dodajte sir, putar, svježu rajčicu, dimljeni losos ili sirni namaz s manje masnoća
    • Kajgana ili jaja na oko sa šunkom, špinatom i pečenim rajčicama