Probiotici su žive, dobre bakterije koje se nalaze unekim fermentiranim namirnicama te su neophodne za imunološko zdravlje ljudi, au hrani se uobičajeno koriste u svom izvornom, neobrađenom obliku. Termičkaobrada probiotika uništava njihovu sposobnost razmnožavanja, a znanstvenicitvrtke Nestlé željeli su utvrditi imaju li tako obrađeni probiotici i dalje poželjnezdravstvene vrijednosti.
Nova studija tvrtke Nestlé objavljena u časopisu Journalof Allergy and Clinical Immunology istražuje kako živi i termički obrađenioblici probiotika soja Lactobacillus paracasei utječu na stanice imunološkogsustava na epigenski način.
Znanstvenici su otkrili da oba oblika probiotika dovodedo veće proizvodnje interleukina-10 (IL-10), proteina koji ima značajnu ulogu uimunološkom zdravlju, kao i da su termički obrađeni probiotici učinkovitiji.Tako bi termički obrađeni probiotici u budućnosti mogli biti dostupnijesirovine od njihovih živih ekvivalenta s obzirom na to da ne zahtijevaju uvjetekoji ih održavaju stabilnima.