Sedmaši iz Dalmacije u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film za 8,83 % unaprijedili znanje o pravilnoj prehrani

U osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Neviđanima na otoku Pašmanu održana je završna svečanost u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film na kojoj su predstavljeni rezultati edukacije za Dalmaciju. Anketa, koju je za projekt proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazala je da je ukupno 453 učenika sedmih razreda iz 9 osnovnih škola diljem Dalmacije povećalo svoje znanje o pravilnoj prehrani za 8,83 %.

Vrtim Zdravi Film kroz edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti podržava napore javno-zdravstvenih institucija u prevenciji pretilosti mladih. Trećom sezonom projekta, koji provode Hrvatski školski športski savez (HŠŠS) i tvrtka Nestlé Adriatic, obuhvaćeno je 2.500 učenika sedmih razreda iz 43 hrvatskih osnovnih škola.

Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za Nestlé Adriatic regiju je izjavila: ,,Kao i u prethodnim sezonama, i u trećoj sezoni projekta dolazimo do saznanja da samo trećina učenika ima 5 obroka na dan, njih manje od 50 % svakodnevno unosi preporučenu količinu voća, a samo 18 % unosi dovoljno serviranja povrća na dan. Osim toga, prije edukacije samo je 13 % učenika znalo koji su to izvori energije u hrani, a njih manje od polovice znalo je koje su to osnovne skupine namirnica. Ovi rezultati ukazuju na važnosti edukacije i zajedničkog djelovanje javnog i privatnog sektora kako bi utjecali na promjene navika djece i njihovih roditelja i time pridonijeli prevenciji pretilosti, jednog od vodećih javno-zdravstvenih problema današnjice.“.

Rezultati anketa pokazali su i kako je samo 15,7 % od ukupnog broje učenika koji su sudjelovali u projektu zadovoljavajuće tjelesno aktivno, minimalno 60 minuta dnevno.

„Ovi rezultati poticaj su nam da i dalje nastavimo s edukacijom i motivacijom učenika da se bave sportom. Vjerujem da ćemo i uz pomoć sportskih ambasadora, poput odbojkaša Marije Pehar i Antonia Suraća, koji su podržali projekt, motivirati mlade Dalmatince da više svog vremena dnevno odvoje za bavljenje nekom tjelesnom aktivnošću“, – izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Edukativne materijale osmislili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović, dok su profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja kroz četiri modula učenicima prenijeli znanje. Sedmaši su tako učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, tijelu i hrani te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike.

Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, Agencija za odgoj i obrazovanje te hrvatski sportaši Nika Fleiss i Gordan Kožulj, koji su projektu ove godine dali svoju podršku.