Preko 70 % sedmaša iz središnje Hrvatske nema preporučenih pet obroka dnevno

To Press Releases listZagreb,srp 8, 2015

U sklopu projekta Vrtim Zdravi Film učenici O.Š. Donji Kraljevec ostvarili najveći pomak u znanju, učenice O.Š. Bogumila Tonija iz Samobora najbolje u atletici

Istraživanje u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film, u kojem je sudjelovalo 760 učenika sedmih razreda središnje Hrvatske i Međimurja, pokazalo je kako njih samo 27,37 % ima preporučenih pet obroka dnevno dok ih četvrtina misli da ima prekomjernu tjelesnu težinu i da treba smršaviti. U istraživanje su bili uključeni učenici iz Zagreba, Sesveta, Sv. Ivana Zeline, Pakraca, Čakovca, Velike Gorice, Bjelovara, Gline, Križevaca i Ogulina. Dodatno, više od 35 % učenika s ovog područja za vrijeme školskih odmora jede sendviče i peciva, a poražavajući je podatak da njih manje od 10 % zna nabrojati izvore energije u hrani.

Rezultati istraživanja provedenog u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film upućuju na značaj projekata koji se bave edukacijom o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, a kojima je cilj prevencija pretilosti mladih.

U četvrtoj sezoni projekta Vrtim Zdravi Film učenici O.Š. Donji Kraljevec iz Međimurske županije su za čak 45,29 % unaprijedili svoje znanje nakon edukacije. U sklopu projekta nagrađene su i učenice iz O.Š. Bogumila Tonija iz Samobora, za ostvaren najbolji rezultat na državnom prvenstvu školskih sportskih društava  u atletici.

„Djetinjstvo je ključno vrijeme za razvoj motoričkih sposobnosti. Manjak kretanja i sjedilački način života utječu na pojavu debljine i pretilosti kod djece koja kasnije u većini slučajeva izrastaju u odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom. Upravo je zato važno djecu od najranije dobi potaknuti da razmišljaju o hrani koju jedu, a njihove roditelje educirati o tome kako djeci pripremiti hranjiv obrok i potaknuti ih na kretanje.“, izjavila je Aleksandra Malešević, nutricionistica iz tvrtke Nestlé Adriatic.

U projektu Vrtim Zdravi Film, kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, ove je školske godine sudjelovalo 3.300 učenika iz 63 osnovne škole diljem Hrvatske. Učenici su na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 14,31 %.

Edukativne materijale pripremili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović i profesora biologije Željka Krstanca, dok su edukaciju učenika provodili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture.

Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, proslavljeni sportaši Gordan Kožulj, Nika Fleiss i Matej Mamić te mlade nade hrvatskog nogometa Luka Capan i Ivan Fiolić, koji su projektu dali svoju podršku u ovoj sezoni.