Nestlé na vrhu liste globalnih kompanija koje su smanjile emisiju ugljika

Zahvaljujući naporima uloženim u smanjenje emisije ugljika u svojim tvornicama, kompanija Nestlé dospjela je na sam vrh liste globalnih kompanija koje ulažu u ovaj proces. Za transparentnost objavljivanja emisija, kompanija Nestlé dobila je najvišu ocjenu.

Nezavisna neprofitna organizacija „Carbon Disclosure Project“ (Projekt objavljivanja emisije ugljika), objavio je godišnju listu temeljenu na podacima koji su dobiveni od  500 globalnih kompanija.

Kompanije su ocjenjivane na temelju niza kriterija, kao što su mjere koje kompanije poduzimaju da bi uključile klimatske promjene u svoje poslovne planove, mehanizmi kojima se nadziru emisije, njihova transparentnost, kao i akcije koje kompanije poduzimaju kako bi umanjile utjecaj emisija.
„Smanjenje utjecaja na klimatske promjene ostaje naš ključan prioritet. Od 2001. godine Nestlé je prepolovio emisiju plinova po toni prozvoda iz naših tvornica. Posvećeni smo daljnjem smanjenju emisije plinova povećanjem energetske učinkovitosti, prelaskom na čistije energente i investiranjem u obnovljive izvore energije”, rekao je José Lopez, izvršni potpredsjednik i šef poslovanja kompanije Nestlé.

Detaljnije informacije o Projektu objavljivanja emisije ugljika potražite na stranici cdproject.net.