Sort by
Sort by

Nestlé objavio rezultate za prvo tromjesečje 2023.

Sjedište tvrtke Nestlé
Natrag na objave za medije

Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svijetu, objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2023. godine, s fokusom na:

  • Ukupna prodaja porasla je za 5,6 %, i to na 23,5 milijarde CHF (u 2022. iznosila je 22,2 milijarde CHF). Devizni tečajevi smanjili su prodaju za 4,0 %. Neto nabave imale su pozitivan učinak od 0,3 %.
  • Organski rast dosegao je 9,3 %, čemu su doprinijela brojna geografska područja i kategorije. Cijene su dosegnule 9,8 %, što upućuje na značajnu inflaciju troškova. Realni interni rast (RIG) iznosio je - 0,5 %.
  • Potvrđena je prognoza za cjelokupnu 2023.: očekujemo organski rast prodaje od 6 % – 8 % i osnovnu maržu operativne dobiti od 17,0 % – 17,5 %. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6 % i 10 %.

Mark Schneider (izvršni direktor kompanije Nestlé) komentirao je: „Kompanija Nestlé ostvarila je snažan organski rast u prvom tromjesečju jer su naši timovi naporno radili na očuvanju volumena i kroz jak diverzificiran portfolio. Napori usmjereni na optimizaciju portfelja i odgovorno određivanje cijena pomogli su ublažiti postojeće pritiske uzorkovane dvogodišnjom inflacijom troškova. Nastavili smo s postojećim upravljanjem portfeljem te ostvarili zajedničko partnerstvo posvećeno segmentu smrznutih pizza u Europi. Ovo novo partnerstvo pruža najbolju moguću platformu za razvoj punog potencijala navedenog segmenta poslovanja. Nakon dobrog početka godine potvrđujemo svoje prognoze za cjelokupnu 2023. i ostajemo usredotočeni na stvaranje vrijednosti za sve dionike.“

Nestlé Hrvatska

“Vrlo smo ponosni na ostvareni organski rast od 8,1 % u Hrvatskoj u prvom tromjesečju 2023. Navedeno je rezultat velike predanosti, usredotočenosti i odgovornosti cijelog tima. Bilježimo vrlo pozitivan (dvoznamenkasti) rast i razvoj kategorija žitarica za doručak i hrane za kućne ljubimce, a dobri rezultati ostvareni su i za ostale kategorije Nestlé. Sve to odražava fleksibilnost i predanost pri ostvarivanju naših ambicija i nastavljanju dobrog trenda. Nastavit ćemo raditi na postizanju još boljih rezultata do kraja 2023”, istaknuo je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Laurentiu-Florin Dimitriu

Grupna prodaja

Organski rast iznosio je 9,3 %. Cijene su dosegnule 9,8 %, što upućuje na značajnu inflaciju troškova. RIG je iznosio -0,5 %, na što su utjecala ograničenja kapaciteta i mjere povezane s optimizacijom portfelja. Kad je riječ o kategorijama proizvoda, proizvodi Purina PetCare najviše su pridonijeli organskom rastu, i to zahvaljujući snažnom zamahu znanstveno utemeljenih i vrhunskih robnih marki Purina ONE, Purina Pro Plan i Friskies. Što se tiče kave, zabilježen je visok jednoznamenkasti rast i pozitivni rast prodaje za Nescafé, Starbucks i Nespresso. Kad je riječ o kanalima, organski rast maloprodaje ostao je snažan te je iznosio 8,7 %. Prodaja povezana s e-trgovinom porasla je za 13,6 % te je dosegnula 16,2 % ukupne prodaje Grupe. Organski rast out-of-home kanala iznosio je 17,8 %.

Prognoza za 2023. godinu

Potvrđena je prognoza za cjelokupnu 2023.: očekuje se organski rast prodaje od 6 % – 8 % i osnovnu maržu operativne dobiti od 17,0 % – 17,5 %. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6 % i 10 %.