Sort by
Sort by

Nestlé financijski izvještaj za 2023 bilježi stabilan organski rast od 7,2 %

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za 2023. godinu
Nestle hrvatska finaincijski izvještaj  za 2023
Natrag na objave za medije
  • Organski rast iznosio je 7,2 %, uz povećanje cijena od 7,5 % i realni interni rast (RIG) od -0,3 %. Rast se temeljio na rezultatima u svim geografskim područjima i kategorijama.
  • Ukupna prodaja iznosila je 93,0 milijarde CHF, što predstavlja smanjenje od 1,5 % (u poslovnoj godini 2022. iznosila je 94,4 milijarde CHF). Devizni tečajevi utjecali su na smanjenje prodaje za 7,8 %. Neto prodaja imovine imala je negativan učinak od 0,9 %.
  • Osnovna marža operativne dobiti (UTOP) iznosila je 17,3 % te se povećala za 20 baznih bodova na izvještajnoj osnovi, kao i za 40 baznih bodova u stalnoj valuti. Temeljna marža operativne dobiti od trgovanja iznosila je 15,6 % te se povećala za 160 baznih bodova.
  • Dobit po dionici porasla je za 8,4 % u stalnoj valuti, kao i za 0,1 % na izvještajnoj osnovi, i to na 4,80 CHF. Dobit po dionici porasla je za 23,7 % (na 4,24 CHF) na izvještajnoj osnovi, što uglavnom odražava jednokratne stavke u prethodnoj godini.
  • Slobodni novčani tok iznosio je 10,4 milijarde CHF, što predstavlja povećanje od 3,8 milijardi CHF nakon značajnog smanjenja radnog kapitala.
  • Upravni odbor predlaže dividendu od 3,00 CHF po dionici (povećanje od 5 centima) čime je ovo 29. uzastopna godina rasta dividende. U 2023. ukupno je 12,8 milijardi CHF vraćeno dioničarima, i to putem kombinacije dividende i otkupa dionica.
  • Prognoza za 2024.: očekuje se organski rast prodaje od oko  4 % i umjereno povećanje osnovne marže operativne dobiti. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6 % i 10 %.
  • Srednjoročni ciljevi za 2025. u potpunosti su potvrđeni: do 2025. postići će se organski rast prodaje (srednja jednoznamenkasta brojka) i raspon osnovne marže operativne dobiti od 17,5 % – 18,5 %. Dobit po dionici u stalnoj valuti porast će između 6 % i 10 %.

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je:

„Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine, povećala je pritisak na brojne potrošače i utjecala na potražnju za hranom i pićem. U tom smo izazovnom kontekstu ostvarili snažan organski rast i solidno poboljšanje marže uz povećana marketinška ulaganja i druga ulaganja u rast. Slobodni novčani tok vratio se na prethodne razine. U 2024. fokusirat ćemo se na rast temeljen na volumenu i asortimanu uz povećanu potporu brendovima, a vrijednost za potrošače povećat ćemo aktivnim inovacijama i obnovama, ponudom vrhunskih proizvoda, pristupačnošću cijena i hranjivijim opcijama. Raspodjelu kapitala nastavit ćemo usmjeravati na svoje brzorastuće brendove  što će nam omogućiti pouzdan rast i povećanje vjernosti robnim markama.
Kako bismo potaknuli povećanje tržišnog udjela, prioritet nam je iznenaditi potrošače raznolikom ponudom i usmjerenost na vrhunsku izvedbu. Uvjereni smo da imamo odgovarajuću strategiju, portfelj i sposobnosti za postizanje ciljeva do 2025.“

 

Zona Europa

Po financijskom izvještaju za 2023 organski rast iznosio je 8,2 % (uz povećanje cijene od 10,6 %). RIG je iznosio -2,4 %, što odražava elastičnost potražnje i ograničenja kapaciteta. Devizni su tečajevi smanjili prodaju za 4,9 %. Neto prodaja imovine utjecala je na prodaju za 3,4 %. Iskazana prodaja u europskom području smanjila se za 0,2 %, i to na 19,1 milijardu CHF.

Na rast u Zoni Europa utjecalo je povećanje cijena, snažan razvoj prodaje u e-trgovini i stalan rast  out-of-home kanala prodaje. Zona Europa zabilježila je povećanje tržišnog udjela u kategorijama hrane za kućne ljubimce i prehrane za dojenčad.

Po kategorijama proizvoda ključan doprinos rastu dala je robna marka Purina PetCare zahvaljujući raznolikoj ponudi vrhunskih robnih marki Felix, Gourmet i Purina ONE. Kava je zabilježila srednji jednoznamenkasti rast, s predvodnici su bili topivi i gotovi proizvodi Nescafé. Konditorski proizvodi zabilježili su visok jednoznamenkasti rast, i to uz nastavak povećanja tržišnog udjela za KitKat. Nestlé Professional ostvario je dvoznamenkasti rast, i to prije svega u kategoriji napitaka . Prehrana za dojenčad zabilježila je visok jednoznamenkasti rast koji se temeljio na nastavku uzleta vrhunske hrane za dojenčad, posebno proizvoda NAN. Kategorija kulinarstva je zabilježila srednji jednoznamenkasti rast te snažan rast prodaje za proizvode Maggi i Thomy. Voda je zabilježila nizak jednoznamenkasti rast jer je snažan uzlet proizvoda S.Pellegrino i Acqua Panna uvelike neutraliziran učinkom privremenih ograničenja kapaciteta za Perrier.

Osnovna marža operativne dobiti ovog područja ostala je nepromijenjena u odnosu na prethodnu godinu. Značajna inflacija troškova i viši troškovi oglašavanja i marketinga neutralizirali su mjere povezane s optimizacijom cijena i portfelja. 

Kompanija Nestlé u Hrvatskoj prošle je godine ostvarila organski rast od 13 %.

„Iza nas je godina na koju smo ponosni kao kompanija i kao tim jer smo jasno pokazali odlučnost u ispunjavanju poslovnih ciljeva. Zahvaljujući usmjerenosti na krajnje potrošače i kupce, što je okosnica naših strategija, ostvarili smo odličan uspjeh u kategoriji hrane, pića, hrane za kućne ljubimce i proizvoda za profesionalnu uporabu Professional. Godina 2023. bila je još jedna prekretnica u daljnjem razvoju i unapređenju naših društveno-odgovornih inicijativa Vrtim Zdravi Film i #BirajZeleno kojima želimo educirati  građane i potaknuti ih da usvoje zdrave navike i brinu za okoliš. Također, nastavili smo pomagati mladim poslovnim stručnjacima na početku njihovog profesionalnog puta kroz trotjednu edukaciju i praksu u sklopu našeg programa Nestlé Summer's Cool rekao je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu
 

Prognoza 

Prognoza za 2024.: očekuje se organski rast prodaje od približno 4 % i umjereno povećanje osnovne marže operativne dobiti. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6 % i 10 %.

Srednjoročni ciljevi za 2025. u potpunosti su potvrđeni: do 2025. postići će se organski rast prodaje (srednja jednoznamenkasta brojka) i raspon osnovne marže operativne dobiti od 17,5 % – 18,5 %. Dobit po dionici u stalnoj valuti porast će između 6 % i 10 %.