230.000 mladih u Europi imat će koristi od „Saveza za mlade” do kraja 2020. godine

Na europskoj razini Savez je od 2014. godine do danas osigurao 115.000 radnih mjesta te prilika za praksu i pripravništvo

Tvrtka Nestlé, kao pokretač programa, u naredne će četiri godine u regiji Adriatic zaposliti 80 osoba mlađih od 30 godina te za njih 170 osigurati pozicije za praksu i pripravništvo

Kompanija Nestlé i članice „Saveza za mlade“ na sastanku u Europskom parlamentu obvezale su se osigurati dodatnih 230.000 prilika za zapošljavanje, praksu i pripravništvo mladim osobama u Europi do 2020. godine.

Program „Savez za mlade“ (“Alliance for YOUth”) inicirala je kompanija Nestlé 2014. godine kako bi doprinijela povećanju zaposlenosti mladih u Europi, a do danas mu se pridružilo više od 200 velikih i malih kompanija – samo neke od njih su Addecco Group, Ernst & Young, Facebook, Google, Metro Group, Nielsen, Publicis Group i Twitter. U protekle tri godine Savez je osigurao 115.000 radnih mjesta te prilika za praksu i pripravništvo, oformljeno je više od 600 programa dualnog sustava obrazovanja te organizirano 10.000 radionica kojima su mladi diplomanti pripremani za razgovore za posao i ulazak na tržište rada.

Na događanju u Europskom parlamentu sudjelovali su Marianne Thyssen, Europska povjerenica za zapošljavanje, nekoliko članova Europskog parlamenta te predstavnici organizacija mladih, „Saveza za mlade“ i obrazovnog sustava. Povjerenica Thyssen je tom prilikom naglasila kako je Savez potvrdio ulaganje u mlade kao dobru poslovnu odluku te da ova i slične inicijative predstavljaju značajan napredak u jačanju zapošljivosti mladih kroz kvalitetne programe prakse i pripravništva te otvaranje novih radnih mjesta.

„U svega dvije godine 'Savez za mlade' je izrastao iz inicijative jedne kompanije u široki društveni pokret koji danas čine kompanije iz 23 europske države. Nudeći konkretno radno iskustvo, čije je nepostojanje i dalje prepoznato kao glavni uzrok nezapošljivosti, zajedničkim snagama doprinosimo zapošljavanju mladih Europljana. Nestlé u regiji, također, je dio ove inicijative – tako smo do danas zaposlili 112 mladih te za njih 139 osigurali pozicije za praksu i pripravništvo. Danas smo se, pak, obvezali do 2020. godine u regiji Adriatic zaposliti dodatnih 80 osoba, a za njih 170 osigurati stručnu praksu i obuku“, izjavila je Suzana Plečko, voditeljica odjela ljudskih potencijala za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu tvrtke Nestlé Adriatic.

Važnost ove inicijative potvrđuje i istraživanje tvrtke Nielsen provedeno na 1.700 praktikanata koji su sudjelovali u njoj, a koje je pokazalo kako njih 96% vjeruje da će im stečeno iskustvo pomoći u pronalaženju posla nakon studija, dok bi njih 98% preporučilo praksu svojim kolegama. Dodatno, dualni sustav obrazovanja, koji kombinira diplomu visokog obrazovanja sa stručnim osposobljavanjem, prepoznat je kao ključan u borbi protiv nezaposlenosti mladih diljem Europe.

Video: http://www.nestle.com/media