Sort by
Sort by

230.000 mladih u Europi imat će koristi od „Saveza za mlade” do kraja 2020. godine

Natrag na objave za medije
Zagreb
Na europskoj razini Savez je od 2014. godine do danas osigurao 115.000 radnih mjesta te prilika za praksu i pripravništvo
 
Tvrtka Nestlé, kao pokretač programa, u naredne će četiri godine u regiji Adriatic zaposliti 80 osoba mlađih od 30 godina te za njih 170 osigurati pozicije za praksu i pripravništvo

Kompanija Nestlé i članice „Saveza za mlade“ na sastanku u Europskom parlamentu obvezale su se osigurati dodatnih 230.000 prilika za zapošljavanje, praksu i pripravništvo mladim osobama u Europi do 2020. godine.

Program „Savez za mlade“ (“Alliance for YOUth”) inicirala je kompanija Nestlé 2014. godine kako bi doprinijela povećanju zaposlenosti mladih u Europi, a do danas mu se pridružilo više od 200 velikih i malih kompanija – samo neke od njih su Addecco Group, Ernst & Young, Facebook, Google, Metro Group, Nielsen, Publicis Group i Twitter. U protekle tri godine Savez je osigurao 115.000 radnih mjesta te prilika za praksu i pripravništvo, oformljeno je više od 600 programa dualnog sustava obrazovanja te organizirano 10.000 radionica kojima su mladi diplomanti pripremani za razgovore za posao i ulazak na tržište rada.   

Na događanju u Europskom parlamentu sudjelovali su Marianne Thyssen, Europska povjerenica za zapošljavanje, nekoliko članova Europskog parlamenta te predstavnici organizacija mladih, „Saveza za mlade“ i obrazovnog sustava. Povjerenica Thyssen je tom prilikom naglasila kako je Savez potvrdio ulaganje u mlade kao dobru poslovnu odluku te da ova i slične inicijative predstavljaju značajan napredak u jačanju zapošljivosti mladih kroz kvalitetne programe prakse i pripravništva te otvaranje novih radnih mjesta.

„U svega dvije godine 'Savez za mlade' je izrastao iz inicijative jedne kompanije u široki društveni pokret koji danas čine kompanije iz 23 europske države. Nudeći konkretno radno iskustvo, čije je nepostojanje i dalje prepoznato kao glavni uzrok nezapošljivosti, zajedničkim snagama doprinosimo zapošljavanju mladih Europljana. Nestlé u regiji, također, je dio ove inicijative – tako smo do danas zaposlili 112 mladih te za njih 139 osigurali pozicije za praksu i pripravništvo. Danas smo se, pak, obvezali do 2020. godine u regiji Adriatic zaposliti dodatnih 80 osoba, a za njih 170 osigurati stručnu praksu i obuku“, izjavila je Suzana Plečko, voditeljica odjela ljudskih potencijala za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu tvrtke Nestlé Adriatic. 

Važnost ove inicijative potvrđuje i istraživanje tvrtke Nielsen provedeno na 1.700 praktikanata koji su sudjelovali u njoj, a koje je pokazalo kako njih 96% vjeruje da će im stečeno iskustvo pomoći u pronalaženju posla nakon studija, dok bi njih 98% preporučilo praksu svojim kolegama. Dodatno, dualni sustav obrazovanja, koji kombinira diplomu visokog obrazovanja sa stručnim osposobljavanjem, prepoznat je kao ključan u borbi protiv nezaposlenosti mladih diljem Europe. 

Video: http://www.nestle.com/media