Sort by
Sort by

Nestlé podržava mlade hrvatske znanstvenike - stipendija od 10.000 kuna za daljnju edukaciju

Na Međunarodnom kongresu nutricionista raspravljalo se o prehrambenim trendovima u Hrvatskoj i Europi, novim smjerovima u prehrambenoj industriji i kako odgovoriti na ekološke i sigurnosne izazove današnjice.
Natrag na objave za medije
Zagreb

Jučer završeni Međunarodni kongres nutricionista u Zagrebu sedmi je put zaredom okupio brojne stručnjake, znanstvenike i predstavnike industrije, koji su tijekom tri dana sudjelovali na raznim predavanjima i raspravama s područja prehrane i zdravog života. Među održanim panelima jedan od najzanimljivijih održao se jučer na temu "Odabir hrane i ponašanje potrošača - mozak i prehrana“, na kojem su sudjelovale: izv.prof. dr.sc. Marina Krpan s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Andrijana Mušura Gabor sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, Ines Bartolović, direktorica razvoja PIK Vrbovec i Olivera Međugorac, menadžerica za Europske poslove tvrtke Nestlé Zona Europe, Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike. Okupljene su pokušale odgovoriti na pitanja kako odabrati najbolja prehrambena rješenja, može li se izbor dostupne hrane učiniti jednostavnijim i razumljivijim, je li edukacija potrošača na dovoljno visokoj razini da potakne revoluciju prema zdravijoj prehrani te koliko se potrošači u Hrvatskoj razlikuju od ostalih diljem Europe.
 

kongres nutricionista foto 3

 

O naporima prehrambene industrije van samog proizvoda te najnovijim globalnim izazovima vezanima uz hranu posebno je govorila Olivera Međugorac iz kompanije Nestlé: ,,Današnji sustav prehrane, koji je u potpunosti prilagođen suvremenim potrebama potrošača, a to je pogodovanje životu u urbanoj sredini i široka dostupnost hrane iz najrazličitijih geografskih podneblja, stoji pred novim izazovom: kako ponuditi zdrave i dostupne izbore prehrambenih proizvoda u količinama koje će zadovoljiti rastuću populaciju, a ne ugroziti planetarne resurse. Samo zajedničkim naporima svih dionika prehrambene industrije, uz adekvatan zakonodavni okvir te stalnu edukaciju potrosača, može se potaknuti promjena prema navikama koje su zdrave za potrošača, ali i za planet Zemlju".

Uz sudjelovanje u programu kongresa, ove je godine Nestlé po treći put dodijelio stipendiju u iznosu od 10.000 kuna najboljem znanstvenom radu. Ove godine nagrađene su mlade znanstvenice Ivana Gradoški, Ana Ilić, Irena Keser, Martina Bituh, Ružica Brečić i Irena Colić Barić ("Nutritive profiling of lunch meals in primary schools in Zagreb municipality with Nutrient Rich Food 9.3 Index"), čime Nestlé još jednom želi postaviti primjer dobre prakse i poduprijeti njihovo daljnje obrazovanje i usavršavanje.
 

dobitnice - kongres foto 5


Ovo je samo jedna od aktivnosti kojom Nestlé, najveći svjetski proizvođač hrane i bezalkoholnih pića, nastoji doprinjeti zdravojoj budućnosti. Osim toga, kompanija aktivno radi na promjeni asortimana proizvoda u smjeru zdravijeg života. Od 2014. godine iz Nestlé proizvoda je uklonjeno preko 40.000 tona šećera i 6,200 tona zasićenih masti, a od 2012. uklonjeno je i 15.000 tona soli. Kompanija se obvezala da će do 2020. godine u proizvode dodati 750 milijuna porcija povrća, 300 milijuna porcija žitarica bogatih hranjivim tvarima, mahunarki i mekinja te više orašastih plodova i sjemenki te nastaviti sa smanjenjem šećera i soli.