Sort by
Sort by

Punjeni patlidžani iz pećnice

Patlidžan (lat. Solanum melongena) u narodu je poznat i kao melancan, malancan, balancana ili modri patlidžan. Plodovi patlidžana su vrlo hranjivi. Razlikuju se po oblicima i bojama. Ova zanimljiva biljka potječe iz Indije gdje je u upotrebi već 3.000 godina. Najpoznatija i najraširenija vrsta je duguljasti patlidžan, tamnoljubičaste boje. Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti. Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i B9 (folna kiselina).

Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem.

Plodovi patlidžana su čest gost na jelovnicima ljubitelja povrća širom svijeta, a u veganskim kuhinjama slove kao prava poslastica te savršena i ukusna zamjena za meso.

Recept za Thomy punjeni patlidžan
 
  • BROJ PORCIJA: 3   
  • VRIJEME PRIPREME: 90 minuta   
  • TEŽINA: složeno   

Popis sastojaka 

  • 3 patlidžana  
  • umak od rajčice  
  • 500g mljevenog mesa  
  • 1 glavica luka  
  • 1 češnjak  
  • 100g sira  
  • sol 
  • papar 
  • origano  
  • bosiljak  
  • umak THOMY Chilli    

Kako se pripremaju punjeni patlidžani? 

  1. Patlidžane narežite po dužini, izvadite unutrašnjost, posolite pa ostavite da odstoje 30 minuta.   
  2. Za to vrijeme unutrašnjost patlidžana dinstajte s lukom i mljevenim mesom te začinite paprom.   
  3. Dodajte češnjak i sok od rajčice pa ostavite nadljev da se ukuha 10 minuta.     
  4. Patlidžane poredajte u lim za pečenje, napunite smjesom i dodatno začinite ostatkom umaka od rajčice.    
  5. Sve stavite peći na 200 °C, otprilike 30 minuta.   
  6. Izvadite patlidžane iz pećnice, pospite naribanim sirom pa vratite u pećnicu dok se sir ne otopi.    
  7. Na kraju začinite jelo THOMY Chilli umakom i punjeni patlidžani su spremni!

Punjeni patlidžani zasitit će vas i bez posluživanja priloga, a završni dodatak THOMY Chilli umaka odlično će odgovarati svim ljubiteljima ljutih jela. Ako biste se ipak odlučili za obogaćivanje ovog jela žitaricama, preporučujemo integralnu heljdu, proso ili bulgur. Za trunku boje na tanjuru dodajte list peršina ili bosiljka ili pospite suhi začin po vrhu, a miješana lisnata salata bit će idealno osvježenje uz ovaj sočan recept. Mljeveno meso možete zamijeniti plant-based opcijom, mahunarkama (poput leće) ili integralnim žitaricama (heljda, proso). Za što lakši odabir namirnica pripremili smo NutriPorciju koja na jednostavan način prikazuje odgovarajuće količine svake skupine namirnica za glavne obroke. Ne zaboravite popiti čašu vode uz ovaj ručak i želimo vam dobar tek!

  Za više informacija pratite Nestlé na Facebooku