Bez obzira imate li dugogodišnje radno iskustvo ili ste tek diplomirali, imate mogućnost zaposlenja u tvrtki Nestlé. Ovdje pretražite radna mjesta.
Kalcij
Kalcij je najčešći mineral u tijelu, a većina se može naći u kostima, a ostatak u zubima, krvi i mekim tkivima. Tijekom djetinjstva i adolescencije, kosti ubrzano rastu. Važno je u tom vremenu osigurati dovoljno kalcija za rast i postizanje maksimalne gustoće kosti (jačina). Naša koštana masa počinje propadati između 19. i 30. godine života, što znači da je izgradnja naših kostiju u djetinjstvu i adolescenciji važna za naše kosti kasnije u životu.
ZAŠTO JE KALCIJ VAŽAN?
Kalcij čini oko 2% ukupne težine odraslog čovjeka i važan je za mnoštvo funkcija u tijelu. Neophodan je za rast i održavanje kostiju i zubi te je uključen u mnoštvo procesa u tijelu, kao što je pomoć pravilnom radu mišića.
Kostur se sastoji od kalcija, a tijelo stalno dodaje i odstranjuje kalcij iz kostiju. Razine kalcija u krvi su strogo regulirane tako da se, u slučaju neodgovarajućeg unosa kalcija, oslobađa kalcij iz kostiju. Stoga, neodgovarajući unos kalcija može uzrokovati brojne probleme:
- Kod djece u rastu i adolescenata, tijelu treba više kalcija za rast kostiju. Nedovoljna količina može dovesti do usporenog rasta i smanjene gustoće kostiju.
- Tijelu treba više kalcija tijekom trudnoće i dojenja. Majčino tijelo će koristiti svoje zalihe kalcija da bi udovoljilo potrebama djeteta za kalcijem, što je rizik za majčine kosti i zube ako je njen unos kalcija neodgovarajući
- U odrasloj dobi, kalcij se gubi iz kostiju i neće za zamijeniti ako njegov unos nije dovoljan.
- Nakon menopauze i kod starijih osoba, koštana masa se smanjuje, što povećava rizik od osteoporoze, pa je odgovarajući unos ključan.
KOLIKO KALCIJA MI JE POTREBNO?
Dnevna potreba za kalcijem ovisi o životnom razdoblju.
djeca | 800 mg |
---|---|
mladež | 1200 mg |
žene u reproduktivnoj dobi | 800 mg |
trudnice i dojilje | 1200 mg |
žene u postmenopauzi | 1500 mg |
muškarci | 1000 mg |
Tri porcije mliječnih proizvoda dnevno mogu osigurati dnevnu preporučenu količinu kalcija.
HRANA BOGATA KALCIJEM
Kalcij se nalazi u raznim vrstama hrane, kao što su mliječni proizvodi uključujući mlijeko, jogurt i sir, mekane jestive kosti iz konzervirane ribe (npr. sardine i losos), lisnato zeleno povrće, bademi i sojino mlijeko ojačano kalcijem. Mliječni proizvodi su najbolji izvor jer sadrže velike količine kalcija, a sadrže i šećer, laktozu i protein kazein koji pomaže u apsorpciji kalcija.
Zanimljivo je spomenuti kako proizvodi s manje masnoće imaju više kalcija. Dodaci kalcija mogu biti korisni ako prehrana sadrži manje kalcija, za ljude koji unose manje kalorija, ljude s alergijama i netolerancijom na laktozu ili kada postoji povećana potreba, u trudnoći, za vrijeme dojenja i kod starijih ljudi.
KAKO POVEĆATI KALCIJ U PREHRANI?
Slijede neke jednostavne ideje za uključivanje hrane bogate kalcijem u zdravu, uravnoteženu prehranu:
- Započnite dan sa žitaricama i mlijekom za doručak.
- Probudite se uz voćnu salatu
- Dodajte sir na vaš tost ili u sendvič
- Popijte jogurt kako biste utažili glad do ručka
- Za desert pojedite jogurt ili svježe voće
- Prije spavanja uživajte u toploj šalici mlijeka
Ako ne konzumirate mliječne proizvode, postoje i drugi načini uključivanja kalcija u Vašu prehranu:
- Probajte sojino mlijeko obogaćeno kalcijem s mueslima
- Za doručak, uz tost jedite tunu ili rajčicu
- Grickajte orašaste plodove