DJECA U KUHINJI - NAJBOLJI RECEPT ZA OBITELJSKO DRUŽENJE

Može li igra s loncima i poklopcima djeci zamijeniti vrijeme pred ekranima? Kuhanje je odličan način kako djecu uvesti u svijet zdravih obroka te svakodnevnu aktivnost pretvoriti u trenutak za cijelu obitelj

 

Koliko ste puta iz ustiju vaših školaraca čuli da nešto ne vole jesti, i koliko je puta to nešto bilo povrće? Niste jedini, mnogi se roditelji nadmudruju s vlastitom djecom oko njihovih obroka i spremnosti da isprobaju nešto novo. Upravo je taj prvi korak najteži, jer zdrava hrana i balansirana prehrananudi čitavo bogatstvo okusa i tekstura koji se sjajno mogu uklopiti u svako jelo, a ključ je naučiti kako ih pripremiti i servirati na način koji će dijete smatrati primamljivim. 

Nestlé Vrtim Zdravi Film – Nastasja I Gaia Petric kuhaju pastu

Brojni stručnjaci savjetuju roditeljima da kuhinjski pult učine mjestom obiteljskog druženja, jer zajedničko kuhanje može biti istovremeno zabavno i edukativno. S dolaskom hladnijih mjeseci opet smo sve više u svojim domovima, stoga je ovo idealna prilika za isprobavanje novih jela s našim najmlađima i kuhanje s djecom Za pripremu kvalitetnog obroka ne treba puno vremena i egzotičnih sastojaka, jednako tako kuhanje nije isključivo odrasla aktivnost nego idealna prilika za djecu da pokažu koliko mogu biti kreativni, korisni i spretni. 

Nestlé Vrtim Zdravi Film – Nastasja I Gaia Petric jedu pastu

To je prepoznao i Nestlé, najveći svjetski proizvođač hrane, koji već desetu godinu diljem osnovnih škola u Hrvatskoj provodi projekt Vrtim Zdravi Film u sklopu kojeg se djeca, nastavnici i roditelji uče o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te im se nudi i praktična podrška kroz recepte, savjete za kuhanje i prijedloge jelovnika. Nekoliko jednostavnih recepata osmišljeno je u suradnji s poznatom food blogericom Nastasjom Chiarom Petrić,  a u njima se tradicionalna jela kao što su bolonjez, varivo i riba s povrćem u pećnici predstavljaju u još zdravijem i ukusnijem ruhu.

Nestlé Vrtim Zdravi Film – Nastasja I Gaia Petric pripremaju tijesto

"Za pripremiti odlično i hranjivo jelo potrebno je slijediti neke jednostavne savjete. Primjerice, za što bogatiji okus sol zamijenite začinima, povrće kao što je brokula kratko prokuhajte na pari kako biste očuvali njene vrijednosti, ribu ne pržite nego pecite u pećnici a meso u varivo slobodno zamijenite mahunarkama, koje su bogate vlaknima i proteinima. Sve te informacije dostupne su roditeljima putem različitih kanala, no često se dogodi da ih upravo ta gomila informacija zbuni. Princip je zapravo vrlo jednostavan - uključite svoju djecu u kuhanje s vama, pokažite im svojim primjerom da zdrave namirnice mogu biti jako ukusne i privlačne, a ovako stečene navike slijedit će ih i u odrasloj dobi" - poručuje Koraljka Novina Brkić, nutricionistica kompanije Nestlé.

Nestlé Vrtim Zdravi Film - Nastasja I Gaia Petric premazuju pohano meso
Nestlé Vrtim Zdravi Film - Koraljka Novina Brkic, Gaia Petric, Nastasja Chiara Petric

Sva djeca jedva čekaju biti velika. Na tom putu pravilna i balansirana prehrana je iznimno važna, stoga zasučite rukave, nabacite pregače i isprobajte s njima nove kulinarske čarolije. 

Više informacija o kuhanju s djecom možete pronaći na stranici Maggi.hr. 

Ostale novosti možete pronaći na stranici Nestlé.