Sort by
Sort by

Biljne bjelančevine

Alternativa mesu koja je dobra i za Vaše zdravlje i za planet
Biljne bjelančevine
Autor Duncan Pollard, voditelj interesne skupine za održivost u tvrtki Nestlé

Rijetko kada se dođe do rješenja koje može u jednom mahu riješiti više vrsta problema s kojima se svijet suočava. Biljni proteini su jedno od takvih rješenja. Bez obzira brine li Vas ljudsko zdravlje, dobrobit životinja, krčenje šuma ili klimatske promjena (ili sve to zajedno), povećanje konzumacije biljnih bjelančevina predstavlja jednostavan (i ukusan) način da pozitivno doprinesete rješavanju tih pitanja.

Sustav hrane se mijenja. Naravno, uvijek se mijenjao, ali sada se treba promijeniti kako bi se smanjila količina otpada i optimizirala upotreba biljnih bjelančevina. Ovakvi izazovi doveli su do toga da je Svjetsko poslovno vijeće za održivi razvoj, čiji je član i tvrtka Nestlé, počelo raditi na novom programu pod nazivom FReSH - Reforma hrane za održivost i zdravlje (eng. Food Reform for Sustainability and Health). FReSH će se usredotočiti na rješenja koja tvrtke mogu osmisliti, a bjelančevine će im biti u središtu.

soybean

Međutim, postoji nekoliko nijansi koje treba uzeti u obzir u raspravi o bjelančevinama. Mislim da se tu ne bi trebalo raditi o zaustavljanju konzumacije životinjskih bjelančevina. Životinje igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja tla, a organski sustav poljoprivrede ili sustavi bliski prirodnima trebaju životinje kao dio rotacije usjeva. Meso goveda koja se hrane travom je stoga dobro, no smatram da je potrebno postupno ukidanje proizvodnje mesa goveda iz tovilišta. Moramo postići ravnotežu - životinjske, biljne i nove bjelančevine. Ta je ravnoteža vjerojatno različita u različitim zemljama.

Ovdje se također ne radi o promoviranju biljnih bjelančevina isključivo na temelju argumenata održivosti. Kao što pokazuju mnoga izvješća o istraživanju tržišta, ovo je sve veći segment tržišta. Danas je mnogo lakše pronaći vegetarijanske opcije u supermarketima i restoranima u odnosu na ono što je bilo prije deset ili čak pet godina. Neki su restorani čak prestali nabrajati jela koja se sastoje od biljaka pod zasebnim „vegetarijanskim“ naslovom, što pokazuje kako dihotomija jedenja mesa i vegetarijanstva brzo postaje lažna te se to pretvorilo u poslovnu priliku. Nestlé u svoj portfelj dodaje još proizvoda na bazi biljaka kao odgovor na povećanu potražnju. To je dio naših napora za pružanje ukusnijih i zdravijih izbora za potrošače. Također smo dio inicijative Protein Challenge 2040, koja okuplja skupinu tvrtki i organizacija civilnog društva kako bi promovirali uravnoteženiji način dobivanja bjelančevina.

biljne bjelančevine

Sve ovo čini nedavno izvješće FAIRR-a vrlo pravodobnim. U Biljnom profitu ne uzima se u obzir samo ono što tvrtke mogu raditi i ono što već rade da bi promovirale biljne bjelančevine, već ih se odrješito postavlja u svemir investitora. Veoma mi je drago što su me zatražili da napišem predgovor tom izvješću.

Za nas koji smo dio prehrambene industrije izazov je jednostavan. Moramo učiniti obroke temeljene na biljnim bjelančevinama sveprisutnim i jednostavnim za pripremu kao što su i jela od mesa. Posljedica toga bit će zdravija populacija, veća dobrobit životinja i smanjenje negativnog utjecaja na planet.
 
Duncan predvodi rad tvrtke Nestlé na razvoju rješenja za poboljšanje održivosti poslovanja i pristupa stvaranju zajedničke vrijednosti, posebno u područjima odgovornih dobara i ruralnog razvoja.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.