Sol

Ponekad se pojmovi „sol“ i „natrij“ koriste za isto, ali u teoriji to nije ispravno. „Sol“ je natrijev klorid. 40% je natrij, a 60% klorid. Natrij se u većini hrane nalazi kao natrijev klorid (oko 90%), ali je prisutan i u ostalim aditivima hrani, poput natrij-bikarbonata i mononatrij-glutamata.

Pretjerani unos natrija se povezuje i s ostalim zdravstvenim stanjima poput:

  • zatajenje srca
  • problemi s bubrezima i bubrežni kamenci
  • edemi
  • moždani udar
  • rak želuca
  • hipertrofija lijeve klijetke
  • osteoporoza ( zbog pojačanog izlučivanja kalcija)
  1. Odaberite hranu s manje soli, odnosno hranu koja sadrži natrija do 120 miligrama na 100 grama. Svježa hrana poput voća, povrća, mesa, mlijeka i jogurta sadrži malo natrija, dok većina proizvedene hrane sadrži više natrija.
  2. Odaberite hranu s manje soli, niskom razinom soli, bez dodane soli i neposoljenu hranu. Sadržaj natrija je naveden u nutritivnoj tablici na svakom proizvodu.
  3. Ograničite konzumaciju hrane koja ima više soli, poput:
    o Suhomesnatih proizvoda poput slanine, šunke, usoljene govedine i kobasica
    o Konzerviranih i zapakiranih juha, umaka, nadjeva za salate
    o Mesnih pašteta, dimljene ribe, inćuna i kamenica
    o Kruha i nekih žitarica
    o Putra i margarina (osim ako konzumirate one bez soli)
    o Tvrde sireve (ricotta, kravlji sir, mozzarella i švicarski sirevi imaju manje soli od ostalih sireva)
    o Maslina, krastavaca i ukiseljenog povrća
    o Grickalice i fast food
  4. Izbjegavajte dodavanje soli pri kuhanju i za stolom. Koristice biljke i začine poput češnjaka, origana i limunskog soka za dodavanje okusa hrani.

Ljudima koji su navikli na više soli u hrani će na početku nedostajati okus soli. Međutim, nepce će se naviknuti na nižu razinu soli. Promjene se obično mogu primijetiti već nakon tjedan dana.