Kava je više od užitka

Čini se da je kava zbog svoje popularnosti vrlo interesantna znanstvenicima te tako gotovo svakoga tjedna možemo pročitati pokoje istraživanje o svojstvima kave. Istraživanja su se odmakla od proučavanja psihoaktivne supstancije kofeina, a u kavi je pronađeno čak 800 različitih aromatskih spojeva od kojih mnogi imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.

Nova studija, objavljena u časopisu Circulation ukazuje kako kava može prevenirati moždani udar kod žena. Analiza podataka dobivenih od 83 000 žena tijekom 14 godina otkriva da dvije do tri šalice kave dnevno smanjuju rizik od moždanog udara za 19 %. Zaštitni učinak ne vrijedi za pušačice, oboljele od dijabetesa te one s visokim krvnim tlakom ili povećanim kolesterolom.

Posebno je interesantna nešto starija velika epidemiološka studija koja je pokazala da redovit unos kave može smanjiti opasnost od nastanka žučnih kamenaca, također kod žena. U istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 80.000 ispitanica, dokazan je značajan utjecaj konzumacije kave na nastanak žučnih kamenaca. Većina učesnica studije pila je 2 do 3 šalice kave dnevno.

Smatra se da zbog iznimnog profila antioksidansa koje sadrži kava može imati povoljan učinak na prevenciju nekih malignih bolesti, a najviše je istraživanja koja povezuju ispijanje kave sa smanjenim rizikom od karcinoma debelog crijeva i dojke. Antiokisdativni spojevi u koje znanstvenici polažu najviše nade su klorogenična kiselina te kafestol i kahweol.

Nadalje, kava je izvrstan izvor biljnih spojeva polifenola koji također posjeduju snažnu antioksidativnu aktivnost. Znanstvene studije ukazale su na brojne povoljne učinke polifenola na zdravlje ljudi. Poglavito se razmatraju kao molekule s blagotvornim djelovanjem na degenerativne bolesti izazvane oksidativnim stresom, odnosno kardiovaskularne bolesti, supresiju imunološkog sustava, kronične upalne bolesti te proces starenja.

Kako kofein djeluje na čovjeka?

Jedno od najpoznatijih svojstava kofeina je njegova sposobnost da djeluje kao stimulans te tako privremeno odgađa umor i pospanost. Blago povisuje krvni tlak i puls te djeluje i kao blagi diuretik, odnosno potiče stvaranje urina.

Dobro je poznato da kofein povećava budnost i moć koncentracije. Šalica kave nerijetko se, primjerice, preporuča vozačima koji putuju na dulje relacije, kako bi se održali budnima i što koncentriranijima na vožnju. Prema nekim istraživanjima, kofein može poboljšati pamćenje i logičko zaključivanje.

Neke osobe su osjetljivije na djelovanje kofeina. Trudnice i osobe starije dobi mogu biti osjetljivije na kofein, jer se u njihovu tijelu zadržava dulje. Kod nekih osoba, konzumacija kofeina uzrokuje nemir, nesanicu te probavne smetnje poput žgaravice.

Kofeinska granica

Muškarci bolje podnose alkohol nego žene, ali isto ne vrijedi i za kofein. Neki su ljudi osjetljivi čak i na malu količinu kofeina u npr. bezkofeinskoj kavi dok neki bez problema podnose velike količine. Kao i kod alkohola, onima koji piju puno kave potrebne su sve veće količine za jednaki učinak. Teško je predvidjeti koliko kofeina netko može podnijeti, čak i kad se uzmu u obzir dob, spol i tjelesna masa. Novija istraživanja pokazuju da geni imaju vrlo veliku ulogu u reakciji tijela na kofein. Kontracepcijske pilule i pušenje su bitni čimbenici; hormonalna kontracepcija usporava metabolizam kofeina pa je učinak intenzivniji, a pušači metaboliziraju kofein dvostruko brže.

Opća je preporuka da maksimalan unos kofeina treba biti do 400 mg/dan što se postiže s 2-3 šalice kave. Za trudnice je granica 300 mg te bi svoj dnevni unos kave trebale ograničiti na jednu šalicu.

S mlijekom ili bez?

Istraživanja su pokazala da pretjerano konzumiranje kave uzrokuje gubitak kalcija, ali 2-3 šalice dnevno, posebno ako se piju s mlijekom ne predstavljaju opasnost. Analiza čak 560 studija pokazala je da kofein ima vrlo mali učinak na kalcij. Naime, žene koje su dnevno pile približno dva espressa imale su prosječan dnevni gubitak kalcija od 4,6 mg. Uzmemo li u obzir da je dnevna potreba za kalcijem približno 1000 mg, ta se količina doista čini malom. Nadalje, dodatak samo dvije žlice mlijeka u kavu osigurat će dodatnih 40 mg kalcija i umanjiti gubitak uzrokovan kofeinom iz kave. Dakle, pametnije je piti capuccino ili macchiato nego kavu bez mlijeka.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka Zagreb