Anti aging prehrana: mit ili stvarnost?

Ljudi su od pamtivijeka u potrazi za eliksirom mladosti. U današnje doba, živimo sve duže, a želimo se osjećati i izgledati sve bolje. Stoga ne čudi što se “anti aging” razvio gotovo do razmjera znanstvene discipline, a na Zapadu niču «anti aging» instituti, razvijaju se posebne terapije, tretmani, dodaci prehrani, programi prehrane i tjelovježbe. Sve to kako bi izgledali bolje, ljepše, zdravije i izbjegli vidljive znakove starenja – najvećih izdajica moderne anti – age generacije.

Hrana za ‘swing generaciju’ – anti-aging proizvodi

Zemlje zapadnog svijeta suočene su sa značajnim porastom populacije osoba starije dobi, a očekuje se da će udio gerijatrijske populacije i dalje rasti. Primjerice, u Hrvatskoj udio osoba starijih od 65 godina iznosi 17 %. Očekivani životni vijek za žene je 79 godina, a za muškarce 72,5 godina. Prehrambena industrija u razvijenim zemljama brzo je prepoznala novu tržišnu nišu i sve više razvija posebnu kategoriju funkcionalne hrane koja cilja na osobe starije dobi. Naime, tržište hrane za tzv. swing generaciju poraslo je za 96 % od 2000. do 2005. godine. Populacija swing generacije je ona s 65 i više godina, a to im je ime nadjenuto zbog glazbe koja se slušala u vrijeme njihovog djetinjstva.

Sastojci koji su posebno popularni u ovome segmentu su probiotici, omega-3 masne kiseline, antioksidanti, soja i koenzim Q10. Sastojci su to koji imaju povoljno djelovanje na probavni i imunološki sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu.

Manje kalorija – dulji život?

Neovisno o razvoju modernih funkcionalnih proizvoda namijenjenih populaciji vitalnih starijih osoba, provode se brojna istraživanja koja nastoje rasvijetliti vezu prehrane i starenja. Najviše znanstvenih dokaza ide u prilog teoriji o smanjenom unosu kalorija što može imati pozitivan učinak na više različitih vrsta tkiva koja zajedno utječu na produženje životnog vijeka. Istraživanja provedena na životinjama pokazala su da sniženje energetskog unosa usporava proces starenja i produljuje životni vijek. Smanjenje energetskog unosa u ljudi uzrokuje slične adaptacijske metaboličke procese koji se opažaju na pokusnim životinjama (miševima, majmunima), smanjuju se metabolički, hormonski, upalni rizični čimbenici za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a moguće i malignih bolesti. Ipak, na pitanje može li ograničenje unosa kalorija produljiti životni vijek ili produljiti očekivano trajanje života u osoba normalne tjelesne mase, za sada se ne može odgovoriti. No umjerenost u jelu i piću u poodmakloj životnoj dobi zasigurno je dobar ulog u zdravlje i dug život.

Program dr. Perriconea

Apsolutni superhit na području anti-aging prehrane donosi nam američki dermatolog, dr. Nicholas Perricone. Za razliku od većine dijeta, dijeta dr. Perriconea nije dijeta za mršavljenje, zapravo se radi o anti aging životnom stilu.

Ovako glase neke od sažetih Perriconeovih smjernica prehrane za zaustavljanje starenja:

  1. Jedite obilje masne ribe, posebice lososa te druge namirnice izvore proteina poput jaja i peradi. Proteini su potrebni za obnovu i usporavanje starenja stanica kože dok omega 3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i ublažavaju upalne procese.
  2. Često konzumirajte svježe tamno bobičasto voće, posebice borovnice. Ono sadrži antioksidante koji pomažu pri detoksikaciji i sprječavaju prijevremeno starenje.
  3. Jedite dinje, jabuke i kruške. Ovo voće odlikuje se niskom vrijednošću glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango voće je s višom vrijednošću glikemijskog indeksa te ga stoga treba konzumirati umjereno.
  4. Treba dati prednost orašastim plodovima, posebice lješnjacima i bademima, budući da sadrže bogatstvo vitamina E i linolne kiseline. Dr Perricone smatra da ove molekule pomažu u borbi protiv starenja.
  5. Za doručak jedite svježe pripremljenu zobenu kašu ili zobene pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
  6. Pijte 8 – 10 čaša čiste izvorske vode dnevno. Čak i blaga dehidracija može učiniti izgled kože starijim.
  7. Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate poput bijelog brašna i šećera.
  8. Svakoga dana se bavite tjelovježbom. Dr. Perricone tvrdi da tjelovježba ima protuupalni učinak na stanice.

Dr.sc. Darija Vranešić Bender / Vitaminoteka