Celijakija

Celijakija je kronična autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Vjeruje se da više od milijun Europljana boluje od celijakije. Na jednog dijagnosticiranog oboljelog najmanje je sedam neprepoznatih. Znanje o celijakiji i održavanju zdravlja kod te je bolesti na izrazito niskoj razini. Prepoznavanje celijakije, tj. razina kliničke sumnje posebno je izražen problem u Hrvatskoj.

Bolest zahvaća sve dobne skupine, oba spola, a može se javiti već u dojenčadi ili pak u odraslih. Razni simptomi te bolesti dugo mogu biti prikriveni.
Stručnjaci ističu (dr. Irena Slavić) da u Hrvatskoj na oko 85 osoba jedna boluje od celijakije. Problem je što se na otprilike 500 osoba u Hrvatskoj dijagnosticira samo jedna oboljela osoba. Drukčije je stanje u susjednim zemljama. Italija, primjerice, bilježi 1 oboljelog na 85 osoba, Slovenija 1 na 100, Mađarska 1 na 90.

Kod celijakije, gluten, protein koji se nalazi u pšenici, raži, zobi i ječmu, oštećuje stijenku sluznice tankog crijeva, što dovodi do nedovoljne apsorpcije nutrijenata i time do stanja vezanih uz pothranjenost. Čim se gluten izbaci iz prehrane, stijenka crijeva se obnavlja, ali osobe s tim problemom cijeli život moraju paziti na prehranu kako bi spriječili ponovnu pojavu oštećenja.

  • Kronični proljev
  • Gubitak težine
  • Povraćanje
  • Bol u trbuhu
  • Nadimanje
  • Anemija

Ostali simptomi su:

  • glavobolje i migrene
  • čirevi u ustima
  • umor / letargija
  • bol u mišićima i zglobovima
  • sporiji rast kod djece.

Celijakiju obično prati i stvaranje mjehura i svrab na koži koji se naziva dermatitis herpetiformis, koji se može javiti i povući bez liječenja.
Važno da je da ljudi koji boluju od celijakije ne konzumiraju hranu koja sadrži gluten, čak i ako nemaju nikakvih očitih simptoma. Neki ljudi imaju jake simptome, a vrlo mala oštećenja stanične stjenke, a drugi nemaju uopće ili imaju vrlo malo simptoma, ali je oštećenje puno veće.