Sort by
Sort by

Antioksidansi

Što su antioksidansi?

Antioksidansi su kemijski spojevi koji pomažu u borbi protiv potencijalno štetnih učinaka nestabilnih tvari poznatih kao slobodni radikali. Slobodni radikali su kemikalije koje se u tijelu stvaraju tijekom uobičajenih metaboličkih procesa i tijekom trošenja tjelesnih stanica. Infekcije, UV svjetlost, dim cigarete, zagađenje, pa čak i vježbanje mogu proizvesti slobodne radikale.

Antioksidansi spašavaju zdrave tjelesne stanice brisanjem nekih slobodnih radikala koji bi ih u suprotnom oštetili, na taj način pomažući u smanjivanju njihovog opasnog djelovanja. Naša tijela proizvode vlastite antioksidanse, ali također koriste i antioksidanse iz hrane koju jedemo. Istraživanja su dokazala korisnost konzumiranja hrane bogate antioksidansima, koji, zajedno s aktivnim, uravnoteženim stilom života, može pomoći u smanjivanju rizika od određenih vrsta raka i bolesti srca.

Koja je hrana bogata antioksidansima?

Antioksidanse je lako unijeti u našu prehranu – antioksidansi su često prisutni u različitoj hrani:

  • Voće – bobice, agrumi, marelice, mango i crno grožđe
  • Povrće – brokula, špinat, rajčica, mrkva i paprika
  • Mahunarke – grah bubrežnjak, pinto grah i soja
  • Orašasti plodovi – pekan, orasi, pistacio i lješnjaci
  • Napitci – kava (instant i kuhana), čaj (posebno zeleni čaj) i crno vino
  • Tamna čokolada

Savjeti za veći unos antioksidansa u vašoj prehrani

Odlučujući se za uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama je lako unijeti dovoljno antioksidansa.

Donosimo vam nekoliko savjeta za veću konzumaciju hrane bogate antioksidansima:

  • Žitaricama dodajte narezane jagode i kiwi
  • Dvaput dnevno jedite voće
  • Kavu pijte umjereno, kao izvor antioksidansa
  • Neka vam konzervirane ili smrznute bobice uvijek budu pri ruci za izradu frappea ili kako biste ih dodali u jogurt i imali ukusan desert
  • Sa tjesteninom koristite umake na bazi rajčice i konzervirane rajčice
  • Jedite tost s rajčicama ili gljivama
  • Grickajte miješano sušeno voće i orašaste plodove
  • Nedjeljnom roštilju dodajte i mrkve, buču, patlidžan, luk, češnjak i papriku
  • Na svoj tanjur nagomilajte crveno, žuto i zeleno povrće
  • Ako se povremeno želite počastiti, uživajte u maloj količini (oko 20g) tamne čokolade s visokim udjelom kakaa

Mit ili istina o antioksidansima

Kava je prirodan izvor antioksidansa – točno ili netočno?

Točno. Kava je prirodan izvor antioksidansa. Sadrži čak i više antioksidansa od zelenog čaja, crnog čaja i kakaa. Kavu treba piti u umjerenim količinama.

Kava bez kofeina ima manje antioksidansa od obične kave – točno ili netočno?

Netočno. Sadrži antioksidanse koji se prirodno nalaze u mahunama ili se stvaraju prženjem. Instant kava bez kofeina se priprema na potpuno isti način kao i druge kave, osim što se izdvaja kofein. Ništa se ne dodaje, samo se, jednostavnim ne-kemijskim procesom, izdvoji kofein.

Trebam li uzimati dodatke antioksidansa?

Neka istraživanja tvrde da su dodaci antioksidansa manje učinkoviti od uravnotežene prehrane, što uključuje antioksidanse iz hrane. Budući da crno vino sadrži antioksidanse, treba li ga se piti? Crno vino sadrži antioksidanse te je dokazano da umjerena konzumacija vina, posebice crnog, može pomoći u zaštiti od bolesti srca. Međutim, dokazano je i da pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik od bolesti.

Vrsta antioksidansa i hrana bogata antioksidansima

Tip antioksidansa Izvori hrane
Vitamin C Naranče, crne grožđice, kiwi, mango, jagode, brokula, špinat, paprika
Vitamin E Avokado, biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovita zrnja
Karotenoidi Beta karoten je narančasta boja koja se nalazi u naranči, buči, mangu, marelicama, mrkvama, i likopen koji rajčicama daje crvenu boju
Polifenoli Flavonoidi, uključujući:
  • Izoflavoni – soja, tofu, leća, grašak i mlijeko
  • Flavonoli – čaj, zeleni čaj, citrusi, crno vino, luk i jabuke
  • Katehini – kakao, crna čokolada, čaj
  • Antocijanini - mrkva, crveno vino, borovnice
Fenoli, uključujući:
  • Klorogenska kiselina – instant i kuhana kava
Melanoidini Stvaraju se tijekom prženja zrna kave
Indoli Glavičasto povrće poput brokule, karfiola i kupusa