Sort by
Sort by

Zaslađivači i njihove dobre strane

Zaslađivači se koriste u hrani i pićima, kao zamjena za šećer. Daju sladak okus hrani i piću, ali daju manje energije od šećera. Sve do nedavno, zaslađivači su se općenito nazivali „umjetni zaslađivači“, ali se to sada promijenilo. Zaslađivači se sada razvrstavaju na one bez kilodžula (ne-hranjivi) i sa kilodžulima (hranjivi).

ZASLAĐIVAČI – KOLIKO KILODŽULA?

Šećeri sadrže 17 kilodžula po gramu. Nehranjivi zaslađivači sadrže zanemariv iznos kilodžula. Mogu biti 200-2000 puta slađi od šećera, pa se koriste samo male količine. Često se koriste u dijetnim bezalkoholnim pićima, čaju/kavi, desertima i jogurtima.
Zaslađivači koji ne sadrže kilodžule se zovu šećerni alkoholi. Šećerni alkoholi se dodaju hrani kao nadomjestak za šećer i često se koriste u žvakaćim gumama i slatkišima. Šećerni alkoholi sadrže kilodžule, od 1kJ/gramu do 16kJ/gramu, još uvijek manje od šećera.

KOJE SU DOBRE STRANE ZASLAĐIVAČA?

Zaslađivači mogu biti korisni za svakoga tko pokušava kontrolirati unos energije ili razinu šećera u krvi. Uobičajeno je da zaslađivače koriste dijabetičari, jer se smatralo da „šećeri“ podižu razinu šećera u krvi. Danas znamo da hrana s ugljikohidratima podiže razinu šećera u krvi, ali su zaslađivači još uvijek korisni jer sadrže malo ugljikohidrata.

Zamjenom šećera zaslađivačem dobivamo slatku hranu bez dodatnih kilodžula iz šećera. Također, zaslađivači ne utječu na kvarenje zubi, budući da ih bakterije iz plaka ne razbijaju na kiseline.

MOŽE LI SE KUHATI S NJIMA?

Zaslađivači se koriste za zaslađivanje napitaka poput čaja i kave ili za posipanje po žitaricama umjesto šećera.

Mnogo umjetnih zaslađivača se može koristiti i za kuhanje. Teško je dobiti isti okus kolača i keksa samom zamjenom cijele količine šećera zaslađivačem. Neki zaslađivači nisu stabilni na vrućini, pa ih je najbolje koristiti samo u ohlađenoj hrani. Koristeći recepte koje predlažu tvrtke koje proizvode zaslađivače ili kombinaciju šećera i zaslađivača je dobar način smanjivanja šećera i općenito kilodžula, i dalje zadržavajući dobar okus.