Sort by
Sort by

Glikemijski indeks

Hrana bogata ugljikohidratima (npr. kruh, žitarice i voće) se razlaže na glukozu koja daje energiju našim tijelima. Glikemijski indeks pokazuje koliko brzo različita ugljikohidratna hrana podiže razinu glukoze u krvi, dajući hrani vrijednost od 0 do 100. Hrana bogata ugljikohidratima koja se lako probavlja i izaziva brzo podizanje razine glukoze u krvi se naziva hrana s visokim glikemijskim indeksom (vrijednost joj je viša od 70). Hrana koja se polako razlaže i osigurava kontinuiranu opskrbu energijom se naziva hrana s niskim glikemijskim indeksom (vrijednost joj je manja od 55).

ZAŠTO JE GLIKEMIJSKI INDEKS VAŽAN?

Hrana s niskim glikemijskim indeksom se tijekom probave razlaže sporije, čime sporije i ujednačeno podiže razinu glukoze u krvi i tako pomaže u dužem održavanju razine energije. Ona će vas prije zasititi i duže ćete se osjećati siti. To može smanjiti želju za međuobrocima. Hrana s visokim glikemijskim indeksom se tijekom probave razlaže najbrže. Korisna je za određenu grupu ljudi, poput sportaša koji trebaju brzu opskrbu glukozom kako bi im mišići dobro radili tijekom i nakon natjecanja.

KOJA JE RAZINA GLIKEMIJSKOG INDEKSA RAZLIČITIH VRSTA HRANE?

Sljedeća tablica prikazuje namirnice s visokim glikemijskim indeksom i njihove vrijednosti te namirnice s niskim glikemijskom indeksom i njihove vrijednosti:

NAMIRNICE S VISOKIM GLIKEMIČKIM INDEKSOM (GI) NAMIRNICE S NISKIM GLIKEMIČKIM INDEKSOM (GI)
Maltoza (pivo) 110 Cjeloviti kruh ili kruh s mekinjama 50
Glukoza 100 Cjelovita – integralna riža 50
Krumpir pečen u pećnici 95 Grašak 50
Posve bijeli kruh 95 Nezašećerene cjelovite žitarice 50
Pire krumpir 90 Zobene pahuljice 40
Med 90 Grah 40
Mrkva 85 Nezaslađeni voćni sok (prirodni) 40
Cornflakes i kokice 85 Integralna tjestenina 35 - 40
Bob 80 Raženi kruh 40
Buča, tikva 75 Kruh od 100% integralnog brašna 35
Lubenica 75 Suhi grašak 35
Šećer (saharoza) 70 Mliječni proizvodi 35
Polubijeli kruh 70 Voćni sladoled 35
Zaslađene rafinirane žitarice 70 Suhi grah 30
Slastice s čokoladom 70 Leća 30
Kuhani i oguljeni krumpir 70 Slanutak 30
Keksi 70 Svježe voće 30
Hibridni kukuruz 70 Voćna marmelada bez šećera 30
Bijela riža 70 Crna čokolada (minim. 70% kaka) 22
Suho voće 65 Fruktoza 20
Polubijeli kruh – druge vrste 65 Soja 15 - 18
Neoguljeni kuhani krumpir 65 Zeleno povrće 15
Banane, dinje, pekmezi 60 Rajčica, limun 15
Bijela tjestenina 55 Šampinjoni 15

Za dobro zdravlje, mislite na nizak glikemijski indeks

Istraživanja su pokazala da konzumiranjem hrane s niskim glikemijskim indeksom možete pozitivno utjecati na razinu glukoze u krvi, kontrolirati težinu i smanjiti rizik obolijevanja od nekih bolesti poput dijabetesa. Ljudi koji imaju problema s razinom glukoze u krvi mogu imati koristi od uključivanja hrane s niskim glikemijskim indeksom u svoju prehranu jer ona osigurava postepen rast razine glukoze u krvi. Takvo polagano otpuštanje glukoze u krvotok može također pomoći pri kontroli apetita, a time i težine.

Je li hrana s niskim glikemijskim indeksom najbolji izbor?

Istraživanja su pokazala da odabir hrane koja sadrži ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom, kao i smanjivanje zasićenih masnoća i povećavanje unosa voća, povrća i vlakana u prehrani može pomoći u postizanju dobrog zdravlja. Stoga se vaš izbor hrane ne bi trebao temeljiti samo na vrijednosti njenog glikemijskog indeksa. Konzumacija različitih vrsta namirnica iz osnovnih skupina hrane te uključivanje hrane s nižim glikemijskim indeksom je ključ za uravnoteženu prehranu.

Kako sniziti glikemijski indeks u vašoj prehrani?

To ne mora biti komplicirano. Ne morate izbjegavati hranu s visokim glikemijskim indeksom, već jednostavno zamijenite ugljikohidratnu hranu sa hranom s nižim glikemijskim indeksom. Snizite glikemijski indeks vaše prehrane tako da u svakom obroku imate jednu vrstu hrane s niskim glikemijskim indeksom. Važno je zapamtiti da je bitna veličina porcije, pa ne znači da možete pojesti više samo zato što hrana ima niži glikemijski indeks! Zapravo, možda ćete jesti i manje, budući da vas hrana s niskim glikemijskim indeksom duže srži sitima.