Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rad na budućnosti bez otpada

 

Zbog neprestanog nagomilavanja plastičnog otpada na odlagalištima i u našim oceanima, koje ugrožava divlje životinje, borba protiv onečišćenja plastikom nikada nije bila važnija. To je naš prioritet i odgovornost koju ozbiljno shvaćamo.

Ubrzavamo naše postupke rješavanja problema plastičnog otpada i predani smo tome da napravimo značajnu razliku svugdje gdje poslujemo.

Napredujemo, no mnogo toga nas još čeka. Želimo biti vodeći u ovom području.

Naša vizija i obveza

Naša vizija jest da nijedno od naših pakiranja, uključujući plastiku, ne završi na odlagalištu otpada ili kao smeće. Naša vizija nije samo neki uzvišeni ideal - naporno radimo kako bismo ga ostvarili i pomogli postići budućnost bez otpada.

Prošle smo godine najavili našu obvezu da do 2025. godine postignemo da 100% naše ambalaže bude moguće reciklirati ili ponovno upotrijebiti. U siječnju 2019. godine započeli smo s našom širom vizijom o budućnosti bez otpada i najavili niz konkretnih postupaka kojima bismo ispunili naše obveze.

Iako smo se obvezali na uvođenje recikliranja gdje je to izvedivo, znamo da stopostotna mogućnost reciklaže nije dovoljna za uspješno rješavanje problema plastičnog otpada. Moramo pomaknuti granice i učiniti više. Odlučili smo razmotriti svaku mogućnost kako bismo riješili ovaj složeni izazov te prihvatiti višestruka rješenja koja bi odmah mogla imati utjecaja. Na primjer, vjerujemo u vrijednost papirnatih materijala koji se mogu reciklirati i kompostirati te biorazgradivih polimera, na mjestima gdje ne postoji infrastruktura za recikliranje.

Dok uvodimo nova rješenja, nikada nećemo ugroziti zdravlje naših potrošača. O sigurnosti i kvaliteti naše hrane i pića nema spora.

Naši postupci

Rješavanje složenog problema onečišćenja plastikom zahtijeva pristup uključivanja i udruživanja. Da bi se ostvario ovaj cilj, potrebni su specifični postupci. U skladu s tim pristupom poduzimamo opipljive korake:

1. Uvođenje alternativnih materijala


 • Osnovali smo Nestlé Institut za ambalažu i pakiranje (Nestlé Institute for Packaging Sciences) kako bismo razvili održive materijale za pakiranje i surađivali s industrijskim partnerima na povećavanju količine istraživanja i inovacija. Unutar instituta trenutno istražujemo niz inovacija, uključujući nove materijale na bazi papira, kao i biorazgradive/kompostabilne polimere koji se također mogu reciklirati.
 • U prvom kvartalu 2019. godine globalno smo za NESQUIK proizveli ambalažu na bazi papira te ćemo isto napraviti za hranjivu pločicu Yes! u drugoj polovici 2019. SMARTIES će također u 2019. biti dostupan u ambalaži na bazi papira koja ne sadrži plastiku, dok će MILO uvesti papirnate vrećice 2020. godine.
 • Do 2025. godine uklanjamo sve plastike koje se ne mogu reciklirati ili ih je teško reciklirati za sve naše proizvode širom svijeta.
 • Kao dio te obveze, od veljače 2019. godine, počeli smo uklanjati sve plastične slamke iz naših proizvoda.
 • Nestlé Waters će povećati sadržaj recikliranog PET-a na 35% u svojim bocama na globalnoj razini do 2025. godine. Do 2025. u SAD-u će dosegnuti 50%, s posebnim naglaskom na Poland Spring, a isto će biti i u europskim markama Acqua Panna, Buxton, Henniez i Levissima.
 • Pokrenuli smo globalno partnerstvo s tvrtkom Danimer Scientific kako bismo razvili bocu koja je biorazgradiva u morskoj vodi te koju je moguće reciklirati, za potrebe našeg poslovanja vodom.
 • Prepoznajući izazove u dobivanju recikliranih materijala prikladnih za hranu, započeli smo suradnju s tvrtkom PureCycle Technologies s ciljem proizvodnje recikliranog polipropilena prikladnog za hranu.
 • Pridružili smo se udruženju NaturALL Bottle Alliance, čiji je cilj razviti stopostotno biološki PET koji će se koristiti za naše poslovanje vodom.

2. Oblikovanje budućnosti bez otpada


 • Započeli smo partnerstvo s projektom STOP, inicijativom na prvoj liniji čiji je cilj rješavanje problema istjecanja plastike u ocean, pomoću partnerstva s gradovima i vladama u jugoistočnoj Aziji. Naš prvi pilot projekt je STOP u Indoneziji.
 • Mi smo potpisnici inicijative New Plastics Economy Global Commitment, koja je pod zajedničkim vodstvom Zaklade Ellen MacArthur i UNEP-a te ima cilj promicanja i poticanja napretka u rješavanju problema plastičnog otpada.
 • Odlučni smo smanjiti korištenje plastike za jednokratnu uporabu. Uvodimo ambalažu za višekratnu upotrebu, nove sustave isporuke i inovativne poslovne modele.
  • Radimo s organizacijom Loop na razvoju ambalaže za višekratnu upotrebu. Trenutno testiramo posude za sladoled za višekratnu upotrebu za naš brand Haagen-Dazs u SAD-u.
  • Dozatori za NESCAFÉ i MILO već su dostupni u mnogim zemljama širom svijeta.
  • Početkom 2020. lansirat ćemo nove aparate za vodu koji se koriste najmodernijom tehnologijom koja će potrošačima omogućiti punjenje vlastitih boca za višekratnu upotrebu.

 • Partnerstvo s tvrtkom Veolia povezano je s prikupljanjem, razvrstavanjem i recikliranjem plastičnog materijala, s posebnim naglaskom na fleksibilnu plastičnu ambalažu. Partnerstvo će također istražiti tehnologije za uspostavljanje održivih modela recikliranja u različitim zemljama. To uključuje i tehnologije kemijskog recikliranja koje će tvrtki Nestlé pomoći da poveća reciklirani sadržaj u svojoj ambalaži za flaširanu vodu na 35%, a u ambalaži svih ostalih proizvoda na 15% do 2025.
 • Zajedno s drugim tvrtkama pokrenuli smo Savez za recikliranje plastike u Africi kako bismo razvili infrastrukturu za recikliranje u Supsaharskoj Africi – i stvorili radna mjesta u tom procesu.

3. Pokretanje novog načina ponašanja


 • Svih 4200 Nestlé postrojenja širom svijeta uklanja plastične predmete za jednokratnu upotrebu koji se ne mogu reciklirati.
 • Naši zaposlenici diljem svijeta svoje dane volontiranja posvećuju uklanjanju smeća te će sudjelovati u aktivnostima čišćenja na Svjetski dan oceana (8. lipnja). Više informacija o tome kako se možete uključiti potražite na web stranici Svjetskog dana oceana (World Oceans Day).