Osnovna škola Meterize iz Šibenika održala svečanu završnicu ovogodišnjeg projekta „Vrtim zdravi film“

Šibenik

Uz prisutnost velikog broja djece i brojnih uzvanika, danas je u Šibeniku, u Osnovnoj školi Meterize, održana svečana završnica projekta „Vrtim zdravi film“. Ova osnovna škola jedna je od 24 škole u kojima se tijekom posljednja tri mjeseca provodio projekt „Vrtim zdravi film’', a koji je nastao suradnjom Hrvatskog školskog športskog saveza (HŠŠS) i tvrtke Nestlé Adriatic. Ovaj je projekt započeo s edukacijom osnovnoškolaca o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnosti još u 2011. godini, te je potaknut prošlogodišnjim uspjesima, svoju misiju nastavio i ove školske godine.
Kao i prošle godine, program edukacije i radne materijale osmislili su istaknuti stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender, a evaluirala ih je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje projekt je ove godine podignut i na nacionalnu razinu te je u njemu sudjelovala barem jedna osnovna škola iz svake županije.

Projekt je podržao i vrhunski hrvatski sportaš, Gordan Kožulj, koji je djeci poručio: „Bavite se bilo kojim sportom, igrajte se, plešite – jednom riječju, budite aktivni! Sport vas potiče na zdravo natjecanje, ali i druženje s vašim vršnjacima, čini vas zdravijima i jačima. Ne morate postati vrhunski sportaši, ali nemojte zaboraviti ono što ste tijekom nekoliko posljednjih mjeseci naučili o povezanosti sporta, pravilne prehrane i dobrog zdravlja.“

Na temelju anketa provedenih prije početka edukacije te nakon njezinog završetka, šibenski su školarci pokazali zavidan porast u znanju od čak 22,35 %. Taj je rezultat, ujedno, jedan od najboljih u odnosu na druge 23 škole. Uz to, kao i učenici ostalih škola uključenih u projekt, i sedmaši iz Osnovne škole Meterize snimili su kratak edukativan film o važnosti zdravih životnih navika te tako postali aktivnim ambasadorima projekta. Naime, učenje od vršnjaka ima iznimno snažan utjecaj na djecu te dobi.

Nutricionistica iz tvrtke Nestlé, Aleksandra Malešević, ukratko nam je objasnila sadržaje s kojima su se učenici imali priliku upoznati u sklopu ovog projekta: „Edukacija je sadržavala četiri modula: Osnovne postavke pravilne prehrane, Planiranje prehrane, Deklaracija: osobna iskaznica prehrambenog proizvoda, te Moje tijelo i hrana. Sav je sadržaj osmišljen na vrlo jednostavan i slikovit način, tako da bude blizak učenicima sedmih razreda, ali i da bude prožet edukativnim sadržajem kako bi učenici iz njega uistinu mogli nešto naučiti te primijeniti naučeno u svakodnevnom životu.“

Predstavnik HŠŠS-a, Josip Košutić, istaknuo je: „Uz organizaciju školskih športskih natjecanja, HŠŠS je zadužen za vrlo odgovornu zadaću poticanja djece na brigu o svome tijelu. Sretni smo što smo upravo ovim projektom tu svoju dvojnu misiju i ostvarili.“

Projekt „Vrtim zdravi film“ potaknuo je učenike osnovnih škola na razmišljanje o zdravim životnim navikama na trima razinama: prije svega, edukacijom na školskim satovima i tematskim tribinama o pravilnim načinima prehrane kao važnog čimbenika za pravilno i zdravo odrastanje, potom i  motiviranjem učenika da sudjeluju na natjecanjima Hrvatskog školskog športskog saveza, te poticanjem na izradu učeničkih filmova o važnosti zdravih životnih navika. Naš je dugoročni cilj potaknuti što više djece da se aktivno i na sebi, dječji svojstven način, uključe u izradu i provedbu početne ideje. Edukacija se sastojala od četiri intenzivna školska predavanja, te jedne tematske tribine, a održali su je redovni profesori osnovnih škola u kojima je projekt proveden, a koji su i sami prošli dodatni trening u sklopu projekta kojega je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje. Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kao i Ministarstvo zdravlja.