Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nestlé među osnivačkim članicama Europskog saveza za čisti cestovni prijevoz tereta, koji poziva na ekološki prihvatljiviji cestovni prijevoz tereta

Natrag na objave za medije

Nestlé se danas pridružuje Evropskom savezu za čisti cestovni prevoz tereta. Ova jedinstvena koalicija okuplja nevladine organizacije, špeditere, kompanije za logistiku i proizvođačke kompanije, a njihov zajednički cilj je ubrzati dekarbonizaciju cestovnog prevoza tereta u EU.

Dok se evropske zemlje nastoje oporaviti od pandemije COVID-19, Nestlé i ostale članice ovog saveza pozivaju vlade da ulažu i ubrzaju prelazak na zeleniji promet. Daljnje smanjenje količine CO2 i drugih  zagađivača zraka koji proizlaze iz cestovnog prevoza tereta pomoći će ostvarenju ciljeva Europskog zelenog sporazuma i Europu učiniti prvim karbonski neutralnim kontinentom.

Paul Lammers, šef lanca opskrbe za kompaniju Nestlé u zoni Europe, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, rekao je: „Ponosni smo što smo među osnivačima Evropskog saveza čistog cestovnog prevoza tereta. Poboljšanje efikasnosti našeg prevoza i distribucije ključno je ako želimo postati klimatski neutralni do 2050. godine. Od 2014. godine smo, u području logistike, smanjili emisiju CO2 u Europi za više od 10%. Više kamiona s nultom emisijom i potrebne infrastrukture pomoći će ubrzati taj korak.“

Nestlé je već u utrci za postizanje klimatske neutralnosti. U rujnu 2019. godine kompanija je najavila svoju ambiciju za postizanjem nulte neto emisije stakleničkih plinova do 2050. godine. Nestlé će objaviti plan za dostizanje ovog cilja, uključujući i privremene ciljeve. 

Neke od konkretnih aktivnosti kompanije za poboljšanje vlastitog prijevoza i distribucije uključuju:

- Nedavno otvaranje Europskog centra za planiranje prometa pomaže u upravljanju svim prekograničnim prijevoznim operacijama kompanije Nestlé u Europi na efikasniji način. U optimizaciji dragocjenih prijevoznih resursa zasigurno će pomoći smanjivanje prijeđenih kilometara, bolje punjenje kamiona i povezivanje putovanja.

- Gdje god je to moguće, Nestlé mijenja cestovni prevoz održivijim načinima prijevoza. Primjerice, u Francuskoj je kompanija, umjesto kamionima, svoje boce vode brenda Perrier prevozila električnim vlakom, čime je zamijenjeno 27.000 putovanja kamionom.

- Ubrzanje kreće prema alternativnim gorivima i električnim kamionima gdje su rješenja već dostupna. U Italiji, Nestlé zajedno sa svojim prometnim partnerima surađuje na korištenju kamiona s ukapljenim prirodnim plinom (eng. LNG – Liquified Natural Gas). Kompanija također nastavlja blisko surađivati ​​s industrijom na razvoju tehnologije električnih kamiona, posebno za kratka putovanja. To će se uskoro ostvariti za neke dijelove prijevoznih operacija kompanije Nestlé u Europi.