Znate li zašto su prebiotici važni za zdravlje vašeg psa?

To Press Releases listZagreb,ožu 8, 2016

Probavni trakt pasa kompleksan je sustav koji našim četveronožnim prijateljima osigurava unos i optimalno iskorištavanje hranjivih sastojaka. Stoga je izrazito važno brinuti o zdravlju probavnog sustava, kako u pasa osjetljive probave, tako i u zdravih životinja.
Osnovne su funkcije probavnog sustava osiguravanje nutritivnih potreba organizma te održavanje ravnoteže energije u organizmu. Već dugi niz godina poznato je da se hranjive tvari u probavnom traktu pasa probavljaju uz djelovanje probavnih enzima i „dobrih“ bakterija koje, također, imaju veliku važnost.  

Međutim, u posljednjih desetak godina sve je više istraživanja koja ukazuju na važnost prebiotika u ishrani pasa. Prebiotici su neprobavljivi, djelomično fermentirani  ugljikohidrati koji nepromijenjeni dolaze do debelog crijeva psa te stimuliraju rast i aktivnost pojedinih bakterijskih vrsti.

Hertnot i sur. (2008.) u svom istraživanju navode da su najčešće upotrebljavani prebiotoci u ishrani pasa inulin (uglavnom dobiven iz korijena cikorije), oligofruktoza kratkih lanaca i oligofruktoza dugih lanaca. Njihova redovita uporaba u ishrani pasa povoljno utječe na porast broja „dobrih“ bakterija, dok smanjuje broj potencijalno patogenih bakterija, a do sličnih rezultata dolaze i brojna druga istraživanja (Strickling i sur., 2000.; Willard i sur., 2000.; Czarnecki-Maulden, 2001.; Flickinger i sur., 2003.; Middelbos i sur., 2007.). Jedna je od kompanija koje kao sastojak u hrani za pse koristi inulin dobiven iz korijena cikorije i Purina u liniji hrane za pse PRO PLAN OPTINUTRITION. 

Dodatno, redovita uporaba prebiotika u ishrani pasa dovodi i do smanjivanja koncentracije amonijaka u probavnom traktu te reduciranja pH sadržaja crijeva pasa jer potiče pretvaranje dušika u bakterijske proteine.

Zato su danas prebiotici nezaobilazan način pomaganja probavnom sustavu pasa u stvaranju idealnih uvjeta za odvijanje probave kvalitetnih hranjivih sastojaka.
 
Upravo je zato važan cilj suvremene proizvodnje hrane za kućne ljubimce u okviru uravnoteženog i kompleksnog obroka osigurati našim ljubimcima ne samo izvor energije i hranjivih tvari, nego i dodatke u prehrani koji će povoljno utjecati na njihovo zdravlje, opće stanje organizma i kvalitetu života.

Dr.sc. Iva Šmit, DVM