Znanstvenici Nestlé-a pomažu uspostaviti središnjicu za istraživanje Alzheimerove bolesti

To Press Releases listZagreb,kol 11, 2015

Znanstvenik Gene Bowman, voditelj Odjela za starenje i kognitivno zdravlje Nestléovog instituta zdravstvenih znanosti (NIHS), jedan je od suosnivača prve istraživačke središnjice posvećene prehrani, metabolizmu i demenciji. Središnjica, poznata i kao „Područje od profesionalnog interesa“, osnovana je pri Međunarodnom društvu za napredno istraživanje i liječenje udruge za Alzheimerovu bolesti (ISTAART).

Središnjica za istraživanje Alzheimerove bolesti imati će ključnu ulogu u povezivanju znanstvenika s kliničarima te će promicati suradnju i omogućiti članovima da dijele najnovija saznanja iz ovog područja. 
„Danas na raspolaganju imamo niz studija koje ukazuju na povezanost prehrane i demencije, no potrebna su daljnja istraživanja kako bismo tu vezu u potpunosti razumjeli te donijeli znanstvene zaključke i preporuke“, – izjavio je Gene Bowman, koji je ujedno postao i prvi predsjednik ove istraživačke središnjice posvećene prehrani, metabolizmu i demenciji. Dodatno je istaknuo kako trendovi starenja svjetskog stanovništva upućuju na sve veću potrebu javno-zdravstvenih institucija za ovakvim istraživanjima. Godine 2000. procijenjeno je, naime, da je 600 milijuna ljudi širom svijeta starije od 60 godina, dok se vjeruje da će do 2025. godine ta brojka doseći 1,2 milijarde. Time se sve više osoba na svijetu susreće s rizikom razvoja kroničnih bolesti povezanih sa starenjem, među kojima je i demencija.   

Projekti poput ovog učvršćuju predanost tvrtke Nestlé u stvaranju novih pristupa istraživanjima i razvoju tehnologije te omogućuju zdravstvenim i znanstvenim zajednicama lakši pristup najnovijim saznanjima i dostignućima iz područja prehrane, a kako bi se osiguralo stalno poboljšanje zdravstvene zaštite za ljude svih dobnih skupina.