Započela druga sezona projekta Vrtim zdravi film

To Press Releases listZagreb,kol 30, 2012

U svojoj drugoj sezoni projekt obuhvaća sve hrvatske županije

Stručnim skupom za profesore i voditelje županijskih stručnih vijeća osnovnih škola službeno je započeta druga sezona projekta Vrtim zdravi film. Ove godine edukacija osnovnoškolaca o zdravim životnim navikama, s fokusom na pravilnu prehranu i važnost tjelesnih aktivnosti, bit će zastupljena u svim hrvatskim županijama. Stručni skup  organizirali su tvrtka Nestlé i Agencija za odgoj i obrazovanje RH.

Kao i prošle sezone, program edukacije i same materijale osmislili su relevantni stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender, a evaluirani su od strane dr. sc. Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U suradnji s AZOO program je ove godine dignut na nacionalnu razinu. „Danas smo, naime, okupili preko 50 profesora i voditelja županijskih stručnih vijeća tjelesne i zdravstvene kulture osnovnih škola kako bi ih pripremili da što kvalitetnije učenicima prenesu znanja prikupljena u ovom projektu“, istaknula je Sandra Višković, prof., viša savjetnica za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Struktura predavanja ostala je ista kao i prošle godine te sadrži četiri edukacijska modula: Osnovne postavke pravilne prehrane, Planiranje prehrane, Deklaracija: osobna iskaznica prehrambenog proizvoda te Moje tijelo i hrana. Također, u suradnji s HŠŠS-om projekt motivira djecu na sudjelovanje u sportskim aktivnostima te nastavlja poticati učenike i na izradu  kreativno-edukativnih filmova na temu zdravlja.

Olivera Međugorac, direktorica korporativnih komunikacije tvrtke Nestlé Adriatic, izjavila je: „Sve to činimo kako bi što više djece aktivno i na njima svojstven način uključili u izradu i provedbu ideje usvajanja zdravih životnih navika. Naime, kao što smo svi svjesni, navike stečene u djetinjstvu ostaju za cijeli život i imaju velikog utjecaja na zdravlje u zrelijoj dobi. Iz tog razloga vjerujemo u ovaj projekt koji je postao integralni dio naše poslovne strategije i okosnica našeg djelovanja u zajednici.“

Projekt „Vrtim zdravi film“ angažirao je učenike osnovnih škola da razmišljaju o zdravim životnim navikama na tri različita načina: edukacijom na školskim satovima i tematskim tribinama o pravilnom načinu prehrane kao važnog čimbenika za pravilno i zdravo odrastanje, motivacijom da sudjeluju na natjecanjima Hrvatskog školskog športskog saveza, te poticanjem na izradu kreativno-edukativnih filmova na temu zdravih životnih navika.