Predstavljen projekat - Vrtim zdravi film

To Press Releases listZagreb,ožu 20, 2011

  • pilot projekt „Vrtim zdravi film“ je program edukacije učenika osnovnih škola o zdravoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti
  • u prvoj godini program obuhvaća 573 učenika 7. razreda u 7 hrvatskih škola (po jedna škola u Osijeku, Varaždinu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru i Splitu)
  • učenicima se pristupa na tri različita načina: edukacija na školskim satovima o zdravoj prehrani i važnosti kretanja; putem izrade kreativnih filmova na temu zdravog života; te poticanjem učenika na sudjelovanje u školskim športskim natjecanjima
  • projekt je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za kreirane edukativne materijale, te odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za provedbu edukacije po školama

Na današnjem susretu s novinarima Hrvatski školski športski savez (HŠŠS) i Nestlé Adriatic d.o.o predstavili su projekt „Vrtim zdravi film“ čiji je cilj educiranje učenika osnovnih škola o zdravim životnim navikama s fokusom na pravilnu prehranu i važnost tjelesnih aktivnosti. S obzirom da se radi o prvoj sezoni, ideja će biti implementirana kao pilot projekt u 7 škola iz različitih hrvatskih gradova: Osijeka, Varaždina, Zagreba, Pule, Rijeke, Zadra i Splita.

Vjera u uspjeh ovog projekta temelji se na suradnji dvaju ključnih partnera: Hrvatskog školskog športskog saveza kao krovne institucije za organizaciju i razvoj školskog sporta u Republici Hrvatskoj i tvrtke Nestlé, vodeće svjetske prehrambene kompanije.

„Zadatak da doprinesemo društvu u kojemu djelujemo integralni je dio naše poslovne strategije, a posebnu pažnju posvećujemo djeci i razvoju njihovog potencijala. S obzirom na naša stručna znanja, prepoznali smo probleme vezane uz prehranu kao segment u kojemu možemo najviše pridonijeti društvu, a ujedno i stvoriti dodatnu vrijednost našoj kompaniji. Ovaj projekt slijedi globalnu inicijativu
pod nazivom Nestlé Healthy Kids Global Programme koji će se do kraja godine provoditi u svim zemljama (115) u kojima Nestlé posluje. Hrvatska je i u ovome segmentu regionalni lider, te postavlja standarde koje će naši susjedi tek pokušati dosegnuti.“ istaknula je Olivera Međugorac, direktorica korporativnih komunikacije tvrtke Nestlé Adriatic.

Provedbu projekta, putem svojih suradnika u osnovnim školama, realizirati će HŠŠS, čiji glavni tajnik Hrvoje Čustonja prenosi entuzijazam škola koje su izabrane kao nositelji ovog pilot projekta.

„Postoji očigledan i dokazan trend, vidljiv iz analiza Akcijskog plana za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine za razdoblje od 2010. do 2012. godine, koji ukazuje da se učenici sve manje kreću i zdravo hrane. Takvi pokazatelji su glavni razlog zbog čeka mnoge škole traže način da promjene loše životne navike svojih đaka. Projekt je stoga prepoznati i podržan od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koje se aktivno uključilo u izradu edukativnih materijala.“

Projekt „Vrtim zdravi film“ obraća se učenicima na tri različita načina: a) motivacijom da sudjeluju na natjecanjima Hrvatskog školskog športskog saveza, b) edukacijom na školskim satovima i tematskim tribinama o pravilnom načinu prehrane kao važnog čimbenika za pravilno i zdravo odrastanje, te c) aktivacijom učeničkih školskih video sekcija na izradu kreativno-edukativnih filmova na temu zdravih životnih navika. Na taj način, želja je potaknuti što više djece da se aktivno i na sebi svojstven način uključe u izradu i provedbu ideje.

Prezentaciji projekta prisustvovala je autorica edukativnih materijala dr.sc. Darija Vranešić Bender koja je prisutnim novinarima demonstrirala kako kreirani materijali na jednostavan i zabavan način djeci približava ovu važnu materiju. Projekt se podržali i njegovi sportski ambasadori: Zoran Primorac, Mario Ančić i Gordan Kožulj.

Projekt „Vrtim Zdravi Film“ naslanja se na Akcijski plan plana za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine za razdoblje od 2010. do 2012. godine te očekujemo da bi u svom razvoju trebao postati njegov integralni dio.

Preuzmite PDF fajl