Termički obrađeni probiotici su učinkovitiji od svojih živih ekvivalenata

To Press Releases listZagreb,stu 13, 2015

Znanstvenici tvrtke Nestlé po prvi su puta utvrdili kakotermički obrađeni probiotici djeluju na stanice na način da pružaju bolju ravnotežuza imunološki sustav od njihovih živih ekvivalenata. Ovo otkriće moglo bipomoći istraživačima u razvoju učinkovitijih probiotičkih proizvoda, kao što suhrana i pića za djecu s dužim rokom trajanja.

Probiotici su žive, dobre bakterije koje se nalaze unekim fermentiranim namirnicama te su neophodne za imunološko zdravlje ljudi, au hrani se uobičajeno koriste u svom izvornom, neobrađenom obliku. Termičkaobrada probiotika uništava njihovu sposobnost razmnožavanja, a znanstvenicitvrtke Nestlé željeli su utvrditi imaju li tako obrađeni probiotici i dalje poželjnezdravstvene vrijednosti. 

Nova studija tvrtke Nestlé objavljena u časopisu Journalof Allergy and Clinical Immunology istražuje kako živi i termički obrađenioblici probiotika soja Lactobacillus paracasei utječu na stanice imunološkogsustava na epigenski način.  

Znanstvenici su otkrili da oba oblika probiotika dovodedo veće proizvodnje interleukina-10 (IL-10), proteina koji ima značajnu ulogu uimunološkom zdravlju, kao i da su termički obrađeni probiotici učinkovitiji.Tako bi termički obrađeni probiotici u budućnosti mogli biti dostupnijesirovine od njihovih živih ekvivalenta s obzirom na to da ne zahtijevaju uvjetekoji ih održavaju stabilnima.