Stručni skup ,,Novi izazovi u prehrani prvih 1.000 dana: Pogled u budućnost'' okupio više od 300 pedijatara iz regije

To Press Releases listZagreb,ožu 16, 2015

Stručni skup Novi izazovi u prehrani prvih 1.000 dana: Pogled u budućnost, održan proteklog vikenda u Zagrebu, okupio je više od 300 pedijatara iz čitave regije. Na skupu se raspravljalo o najnovijim istraživanjima o utjecaju prehrane u prvih 1.000 dana života i utjecaju vanjskih faktora (epigenetika) na daljnji razvoj i zdravlje djece.

Skup je organiziralo Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu uz pokroviteljstvo Nestlé Nutrition Institutea.

Na stručnom skupu istaknuto je kako metaboličko programiranje hranom u trudnoći utječe na ishod trudnoće te zdravlje djeteta kao i da pretjerana konzumacija proteina tijekom prvih godina života igra važnu ulogu u kasnijem razvoju pretilosti kod djece. Prikazani rezultati u budućnosti bi mogli biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namijenjenih trudnicama.

O ulozi prehrane u ranom razvojnom programiranju na skupu je govorila prof.dr.sc. Sanja Kolaček, voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klinike za dječje bolesti Zagreb, dok je predavanje o dugoročnom utjecaju dojenja održala prof.dr.sc. Duška Tješić Drinković iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb. Dodatno, na kongresu je bilo riječi o prehrani prerano rođene djece kao i o ulozi proteina te probiotika u prehrani dojenčadi.

 „Izgradnja globalne mreže koja okuplja stručnjake iz područja prehrane i zdravlja, razmjena znanja, poticanje rasprava i podrška liječnicima u njihovom profesionalnom razvoj ključni su za bolje razumijevanje uloge prehrane od najranije dobi. Ovim stručnim skupom željeli smo potaknuti znanstvenike da nastave s istraživanjima, industriju na nastavak ulaganja u istraživanje i razvoj koncepata funkcionalne prehrane, ali i zdravstvene djelatnike na profesionalni razvoj, sve s ciljem da  zajedno podržimo roditelje u nastojanjima da osiguraju zdrav rast i razvoj svoje djece“, - izjavio je Mike Possner, medicinski direktor  Nestlé Nutrition Institutea za Europu, koji je ujedno bio gost predavač na kongresu.

Nestlé Nutrition Institute je osnovan 1981. godine i najveći je svjetski nakladnik publikacija i znanstvenih radova iz područja prehrane, s više od 3.000 objavljenih tekstova namijenjenih zdravstvenim radnicima. Kroz svoju mrežu surađuje s više od 200.000 zdravstvenih profesionalaca i stručnjaka, a u proteklih 30 godina stipendirao je profesionalni razvoj više od 450 liječnika iz zemalja u razvoju.