Slavonski sedmaši u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film za 15,38 % unaprijedili znanje o pravilnoj prehrani

To Press Releases listVukovar,ožu 12, 2014

U osnovnoj školi Siniše Glavaševića u Vukovaru održana je završna svečanost u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film. Ovaj projekt kroz edukaciju učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti podržava napore javno-zdravstvenih institucija u prevenciji pretilosti mladih.

Trećom sezonom projekta Vrtim Zdravi Film, koji provode Hrvatski školski športski savez (HŠŠS) i tvrtka Nestlé Adriatic, obuhvaćeno je 2.500 učenika iz 43 hrvatskih škola, a među kojima njih 629 iz deset osnovnih škola diljem Slavonije. Učenici iz Slavonije su u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film za 15,38 % unaprijedili znanje o prehrani, što pokazuje da je ova tema djeci zanimljiva te da prihvaćaju kvalitetno osmišljena školska predavanja o prehrani i zdravlju.

Rezultate anketnog upitnika, koji je za projekt pripremio i obradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, prokomentirala je Aleksandra Malešević, nutricionistica tvrtke Nestlé za regiju: ,,I u trećoj sezoni projekta dolazimo do saznanja da više od polovice učenika prije edukacije nije znalo osnovne skupine namirnica i izvore energije u hrani. Kada je riječ o prehrambenim navikama, podaci govore kako samo trećina učenika ima 5 obroka na dan, njih manje od 50 % svakodnevno unosi preporučenu količinu voća, a samo 18,1 % unosi dovoljno serviranja povrća na dan. Edukacija i zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora ključni su za promjenu navika djece i njihovih roditelja“.

Rezultati anketa pokazali su i kako je samo 15,7 % od ukupnog broje učenika koji su sudjelovali u projektu zadovoljavajuće tjelesno aktivno, minimalno 60 minuta dnevno.

„Ovi rezultati poticaj su nam da i dalje nastavimo s edukacijom i motivacijom učenika da se bave sportom. Vjerujem da ćemo i uz pomoć sportskih ambasadora, poput veslačice Ivane Krkljuš, najsportašice Grada Vukovara i Vukovarsko srijemske županije, koja je podržala projekt, motivirati mlade Slavonce da više svog vremena dnevno odvoje za bavljenje nekom tjelesnom aktivnosti“, – izjavio je Josip Košutić, stručni suradnik HŠŠS-a.

Edukativne materijale osmislili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović, dok su profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja kroz četiri modula učenicima prenijeli znanje. Sedmaši su tako učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, tijelu i hrani te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike.

Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, Agencija za odgoj i obrazovanje te hrvatski sportaši Nika Fleiss i Gordan Kožulj, koji su projektu ove godine dali svoju podršku.