Sedmaši iz središnje Hrvatske tjelesno su najaktivniji

To Press Releases listZagreb,lip 9, 2016

Svaki peti učenik sedmog razreda tjelesno je aktivan preporučenih 60 minuta dnevno

Svaki peti učenik sedmog razreda iz središnje Hrvatske odnosno njih 20,80% tjelesno je aktivno 60 minuta svaki dan. Pokazali su to rezultati istraživanja provedenog u sklopu pete sezone projekta Vrtim Zdravi Film, koji je ove godine obuhvatio više od 4.200 sedmaša od kojih njih više od 1.200 iz središnje Hrvatske. 
Vrtim Zdravi Film projekt je kojeg zajedno provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé, a namijenjen je učenicima sedmih razreda diljem Hrvatske. Glavni cilj projekta je edukacija sedmaša o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti te stvaranje zdravih navika, a koje su ključne za prevenciju najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

„Projekt Vrtim Zdravi Film provodi se petu godinu za redom i do sada je njime obuhvaćeno više od 12.500 učenika sedmih razreda iz svih dijelova Hrvatske. Sastavni dio projekta, kojeg provode profesori tjelesne i zdravstvene kulture je, osim edukacije o pravilnoj prehrani, i poticanje na bavljenje sportom. Ponosni smo jer se broj učenika koji sudjeluju u sportskim aktivnostima našeg Saveza povećao u zadnjih 5 godina za 16%. Unatoč tome daljnja edukacija ne samo djece nego i njihove okoline ostaje glavni faktor u podršci roditeljima u odgajanju zdravijih generacija'', izjavilo je Hrvoje Čustonja iz Hrvatskog školskog sportskog saveza.  

U petoj sezoni projekta Vrtim Zdravi Film sudjelovalo je više od 4.200 učenika iz 89 osnovnih škola diljem Hrvatske koji su kroz četiri školska sata dobiti osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, tijelu i hrani te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja. Učenici su na razini Hrvatske unaprijedili svoje znanje o pravilnoj prehrani za ukupno 13,35%. 

Aktivacija učenika u sklopu projekta postiže se na nekoliko načina. Jedan od načina je kroz aktivno sudjelovanje u edukativnoj igri koja je sastavni dio projekta, dok je drugi mogućnost natjecanja u jednoj od kategorija: najbolja škola u izradi video uratka, najbolja škola u znanju te najbolja škola u sportu.

Činjenicu da su učenici iz ovog dijela Hrvatske tjelesno najaktivniji potvrdile su i nagrade dodijeljene za najbolja ostvarenja u sportu. Njih su zaslužile učenice iz OŠ Bogumila Tonija iz Samobora te učenici iz OŠ Rakitje iz Svete Nedelje. Dodatno, učenici iz OŠ Klanjec nagrađeni su za najkreativniji video uradak na temu zdravih recepata - http://bit.ly/1VK3LaX.
Uspjeh ove regije potvrdili su i učenici iz Karlovačke županije koji su ostvarili najveći ukupni pomak u znanju na županijskoj razini od 23,17%. Na razini regije središnje Hrvatske pomak u znanju bio je ukupno 15,35% odnosno 2% veći od onoga na razini cijele države.
Ovaj projekt isključuje bilo kakvu promociju proizvoda te je, promatrano na uzorku, najopsežniji takve vrste u regiji. Važnost projekta Vrtim Zdravi Film prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.