Smanjeni unos kalorija dovodi do smanjenja mišićne mase kod osoba u starijoj životnoj dobi

To Press Releases listZagreb,ožu 26, 2015

Nestlé istraživački centar (NRC) je u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika dovršio istraživanje koje je po prvi puta dokazalo da uravnotežen unos proteina tijekom dana može pomoći u smanjenju rizika od gubitka mišićne mase prilikom procesa mršavljenja.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism za cilj je imala pokazati kako je moguće smanjiti tjelesnu težinu kod starijih osoba, a da se pri tom izbjegne gubitak mišićne mase.  Debljina je sve veći zdravstveni problem među starijom populacijom. Unatoč tome što smanjenje unosa kalorija može biti rješenje, ovakav pristup paralelno dovodi i do gubitka mišićne mase, što može utjecati na skraćenje životnog vijeka i kvalitetu života.  

U suradnji sa znanstvenicima iz Kanade, Australije i Velike Britanije, Nestlé istraživački tim proveo je  istraživanje kako bi utvrdili može li gubitak mišićne mase tijekom mršavljenja biti spriječen na sljedeći način – smanjenim unosom kalorija uz ravnomjeran unos proteina tijekom cijeloga dana, u kombinaciji sa redovitim vježbama izdržljivosti.

U istraživanju je sudjelovalo dvadeset debelih muškaraca dobi oko 65 godina. Prva dva tjedna ispitanici su bili podvrgnuti niskokaloričnoj dijeti s visokim unosom proteina te su normalno obavljali svoje svakodnevne aktivnosti. Deset ispitanika ravnomjerno je unosilo proteine tijekom cijelog dana, dok je ostalih deset proteine unosilo u najvećoj mjeri kroz večernji obrok. Preostala dva tjedna prehrana je kombinirana s progresivnim režimom vježbanja, kako bi se utvrdilo može li se na taj način neutralizirati gubitak mišićne mase koji je nastao kao posljedica smanjenog unosa energije. Razina sinteze proteina u mišićima mjerena je na kraju svake faze testiranjem uzoraka krvi i biopsijom mišića.

Kao što se i očekivalo, kod obje grupe ispitanika utvrđeno je smanjenje masti i mišićne mase tijekom prva dva tjedna, s tim da je gubitak mišićne mase bio manji kod onih koji su ravnomjerno unosili proteine. U drugom dijelu istraživanja obje su grupe nastavile gubiti masno tkivo, ali je gubitak mišićne mase bio sporiji nego u prva dva tjedna. U grupi koja je imala smanjen kalorijski unos uz redoviti dnevni unos proteina i vježbe snage sinteza proteina u mišićima bila je podjednaka onoj prije početka same studije, za vrijeme uobičajenog energetskog unosa.

Istraživanje je  povrdilo da smanjenje kalorijskog unosa utječe na mišićnu masu te da gubitak težine može dovesti i do gubitka mišića. Međutim, ova studija je po prvi put pokazala da izbalansiran unos proteina tijekom dana povećava sintezu proteina u mišićima, kao i da se najbolji učinak postižekada se ovakav režim kombinira s redovitom tjelovježbom.