Prve žitarice za doručak bez glutena na hrvatskom tržištu

To Press Releases listZagreb,pro 3, 2014

Nestlé žitarice na hrvatsko su tržište lansirale žitarice za doručak Corn Flakes i Gold Flakes bez glutena. Riječ je o prvim žitaricama na domaćem tržištu koje imaju certifikat Europskog udruženja za celijakiju (AOECS) te na pakiranju imaju prepoznatljiv znak prekriženog klasa pšenice.

Celijakiju, bolest od koje prema podacima Hrvatskog društva za celijakiju boluje oko 50.000 osoba, karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koja se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Ako se u obzir uzme i broj Hrvata koji nemaju celijakiju, već neke druge oblike netolerancije na gluten, brojka je znatno veća.

"Nestlé žitarice za doručak Corn Flakes i Gold Flakes bez glutena odgovor su na potrebe sve većeg broja osoba oboljelih od celijakije, odnosno onih koje pate od trajnog poremećaja netolerancije na gluten. Kako bismo im osigurali raznovrsniji izbor, proširili smo naš asortiman žitarica za doručak. Novi proizvodi rezultat su inovacija u našoj tehnologiji proizvodnje, a koja podrazumijeva posebne uvjete za proizvodnju bezglutenskih proizvoda. Corn Flakes i Gold Flakes bez glutena okusom su jednaki originalnim proizvodima, a dodatno su obogaćeni vitaminima", izjavila je Valentina Golub, regionalna brend menadžerica Nestlé žitarica.

Osobe koje imaju celijakiju svakodnevno se susreću s izazovom da u organizam unesu dovoljnu količinu vitamina i minerala, kao što su željezo, kalcij, magnezij te vitamini D i B. To je posebno izraženo kod osoba bez postavljene dijagnoze ili onih koje se ne liječe pravilno, a kod kojih dolazi do problema prilikom pravilne apsorpcije hranjivih tvari u organizmu, dovodeći ih u rizik od pothranjenosti. Zato osobe koje se pridržavaju strogih bezglutenskih dijeta treba poticati da konzumiraju veće količine namirnica bogatih vitaminima i mineralima, kako bi im se pomoglo u borbi protiv ove bolesti.