Projekt „Vrtim Zdravi Film“ predstavljen na IV. kongresu školske i sveučilišne medicine

To Press Releases listZagreb,lis 29, 2012

Darija Vranešić BenderOvaj vikend održan je IV. hrvatski kongres školske i sveučilišne medicine pod nazivom „Javnozdravstveni izazovi školske i adolescentne medicine“. Na njemu su sudjelovali ugledni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva koji su predstavili nove inicijative u segmentu unaprjeđenju zdravlja školske djece i mladih.

Na Kongresu je predstavljen projekt ,,Vrtim Zdravi Film'', kao jedna od značajnijih inicijativa koja za cilj ima osnovnoškolskoj djeci približi ideju usvajanja pozitivnih životnih navika. Naime, svjesni kako pretilost među hrvatskom djecom postaje sve veći javnozdravstveni problem, tvrtka Nestlé i Hrvatski školski športski savez su 2011. godine pokrenuli ovaj projekt s ciljem da edukacija o pravilnoj prehrani i važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću postane sastavni dio osnovnoškolskog kurikuluma. Istraživanja su pokazala kako se kroz edukaciju može značajno utjecati na stvaranje pozitivnih navika i smanjenje rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.

Tako su i stručnjaci koji su sudjelovali na projektu dali svoj osvrt na ovu temu. Dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, istaknula je važnost promicanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti učeničkoj populaciji, dr. sc. Darija Vranešić Bender, iz Vitaminoteke, izložila je osobitosti ovog projekta u edukativnom pristupu djeci, dok je kao predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Sandra Višković, prof. govorila o važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja.

U projektu je prošle godine sudjelovalo više od 515 djece iz 7 gradova u Hrvatskoj, dok ove godine projekt ima nacionalnu pokrivenost, te se provodi u 24 škole i obuhvaća više od 1900 djece. Kao i prošle sezone, projekt ima podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog zavod za javno zdravstvo te Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta i Ministarstva zdravlja.