Predsjednik Izvršnog odbora tvrtke Nestlé pokrenuo blog o važnosti očuvanja voda

To Press Releases listZagreb,kol 26, 2012

Peter Brabeck-Letmathe, predsjednik Izvršnog odbora tvrtke Nestlé, pokrenuo je blog „Izazov vode“ kako bi skrenuo pažnju na probleme koji će nastati uslijed povećane potrošnje vode. Brabeck-Letmathe na blogu navodi da se svijet već nalazi na putu krize opskrbe vodom, koja još nije prepoznata i koja, po razmjerima i važnosti, povlači za sobom sve druge probleme s kojima je povezana.
U svom prvom postu, gospodin Brabeck-Letmathe navodi uznemirujuće statističke podatke koji upućuju na to da će u sljedećih 20 godina potražnja za vodom porasti za 50% te da će do 2030. godine iskorištavanje vode prelaziti 60% prirodno obnovljivih rezervi. To će imati poguban utjecaj na kvalitetu i cijenu vode koja nam je potrebna za preživljavanje.
Samo mali postotak vode koristi se za piće, kuhanje i čišćenje, dok se 90% vode koristi za uzgajanje hrane. Ukoliko se ovo stavi u kontekst osiguravanja hrane za populaciju koja je u stalnom porastu, možemo zaključiti da će doći do ozbiljnih nestašica vode, koje će direktno utjecati na trećinu populacije do 2030. godine. Posljedica će biti i nedostatak hrane širom svijeta. Manje hrane znači više cijene, koje će gurnuti milijune u siromaštvo i glad.
Cilj bloga je povećati svijest o ovom problemu te potaknuti moguće prijedloge za njegovo rješavanje. Ipak, zaključak je da se bez partnerstva svih onih koji sudjeluju u problemu, neće napraviti pomak ka smislenom rješenju.
„Ove godine je zbog suše važnost vode bila u fokusu i u Hrvatskoj. Kao što je na svom blogu napisao gdin. Brabeck-Letmathe, važno je prepoznati problem opskrbe vodom prije nego se to pretvori u ozbiljan društveno-ekonomski problem. Voda je naš najdragocjeniji resurs te se sukladno tome moramo, u životu i u poslovanju, ponašati“, napomenula je Olivera Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija u Nestlé Adriaticu.

Blog u cijelosti možete pročitati i pratiti na adresi http://www.hashtagwater.com/