Nestlé koristi lavine u proizvodnji sladoleda

To Press Releases listŠvicarska,ožu 27, 2012

Nestlé koristi specijalizirane tehnologije kojima se služe stručnjaci za proučavanje snježnih pojava, kako bi poboljšao kvalitetu sladoleda. Nestléovi znanstvenici surađuju sa Institutom za istraživanje snježnih pojava i lavina u Švicarskoj (SLF) kako bi ispitali mikroskopske dijelove kristala koji se nalaze i u snijegu i u sladoledu. Ova suradnja treba pomoći kompaniji Nestlé u rješavanju problema koji je univerzalan za svakog proizvođača sladoleda: kako što duže održati originalnu teksturu i strukturu proizvoda.

Ovo zajedničko istraživanje temelji se na radu jedinog rendgenskog tomografskog uređaja na svijetu koji omogućava dugoročno promatranje sitnih čestica u supstanci pri temperaturama od 0 do -20°C. Stručnjaci promatraju razvoj kristala leda u snijegu i kako to utječe na njegove karakteristike, što je ključni faktor za razumijevanje formiranja lavina. Kristali leda utječu i na karakteristike sladoleda na sličan način mijenjajući, svojim rastom i promjenom oblika, teksturu i strukturu sladoleda.

“Sladoled je inherentno nestabilna supstanca,” rekao je dr. Hans Jörg Limbach, znanstvenik u Nestlé istraživačkom centru u Švicarskoj. “Odvajanje sastojaka poput vrhnja i šećera dio je prirodnog procesa, zbog čega se pri duljem čuvanju sladoleda u zamrzivaču stvaraju ledeni kristali.”

“Znamo da promjene temperature nisu dobre za kvalitetu sladoleda, a većina kućnih zamrzivača nema konstantnu temperaturu zbog čega se sladoled topi i ponovno zamrzava i može postati ‘gumen’. U Nestlé istraživačkom centru želimo naći način da naš sladoled bude još otporniji,” naglasio je dr. Limbach.

Istraživanje je pokazalo da neki kristali leda rastu i spajaju se, stvarajući veće kristale koji uništavaju teksturu sladoleda. Identificiranjem glavnog mehanizma rasta kristala, proces će se moći usporiti, a ljubitelji sladoleda, zahvaljujući lavinama, neće više primjećivati promjenu teksture sladoleda koji se dulje vrijeme čuva u zamrzivaču.

Kontakt osoba:
Olivera Međugorac, Direktorica
Korporativne komunikacije - Nestlé Adriatic Regija
Telefon: +385 1 6328 010
Mobtel: +385 98 478 400
E-mail: olivera.medjugorac@hr.nestle.com