Osnovna škola Turnić iz Rijeke održala svečanu završnicu ovogodišnjeg projekta „Vrtim zdravi film“

To Press Releases listRijeka,vlj 19, 2013

Uz prisutnost velikog broja djece i brojnih uzvanika, danas je u Rijeci, u Osnovnoj školi Turnić, održana svečana završnica projekta „Vrtim zdravi film“. Ova osnovna škola jedna je od 24 škole u kojima se tijekom posljednja tri mjeseca provodio projekt „Vrtim zdravi film’', a koji je nastao suradnjom Hrvatskog školskog športskog saveza (HŠŠS) i tvrtke Nestlé Adriatic.
Kao i prošle godine, program edukacije i radne materijale osmislili su istaknuti stručnjaci iz tima doc. dr. sc. Darije Vranešić Bender, a evaluirala ih je dr. sc. Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje projekt je ove godine podignut i na nacionalnu razinu te je u njemu sudjelovala barem jedna osnovna škola iz svake županije.

Projekt je podržala i vrhunska hrvatska sportašica, Snježana Pejčić, te im je pokazala i svoju olimpijsku medalju kako bi ih potaknula na bavljenje sportom. Na kraju im je poručila: „Bavite se bilo kojim sportom, igrajte se, plešite, budite aktivni! Sport vas potiče na druženje s vašim vršnjacima, čini vas zdravijima i jačima. Ne morate postati vrhunski sportaši, ali nemojte zaboraviti ono što ste tijekom nekoliko posljednjih mjeseci naučili o povezanosti sporta, pravilne prehrane i dobrog zdravlja.“

Kao i učenici ostalih škola uključenih u projekt, i sedmaši iz Osnovne škole Turnić snimili su kratak edukativan film o važnosti zdravih životnih navika te tako postali aktivnim ambasadorima projekta. Naime, znanstveno je dokazano kako učenje od vršnjaka ima iznimno snažan utjecaj na djecu te dobi.

Irena Kurtanjek iz tvrtke Nestlé, ukratko nam je objasnila sadržaje s kojima su se učenici upoznali u sklopu ovog projekta: „Edukacija je sadržavala četiri modula: Osnovne postavke pravilne prehrane, Planiranje prehrane, Deklaracija: osobna iskaznica prehrambenog proizvoda, te Moje tijelo i hrana. Program je osmišljen na vrlo jednostavan i slikovit način, tako da bude blizak učenicima sedmih razreda, ali i dovoljno edukativan kako bi se iz njega moglo nešto i naučiti te to primijeniti u svakodnevnom životu.“
Ovaj je projekt započeo s edukacijom osnovnoškolaca o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnosti još u 2011. godini, te je potaknut prošlogodišnjim uspjesima, svoju misiju nastavio i ove školske godine.

Projekt „Vrtim zdravi film“ potaknuo je učenike osnovnih škola na razmišljanje o zdravim životnim navikama na trima razinama: prije svega, edukacijom na školskim satovima i tematskim tribinama o pravilnom načinu prehrane kao važnog čimbenika za pravilno i zdravo odrastanje, potom i  motiviranjem učenika da sudjeluju na natjecanjima Hrvatskog školskog športskog saveza, te poticanjem na izradu učeničkih filmova o važnosti zdravih životnih navika. Na taj način, naš je dugoročni cilj potaknuti što više djece da se aktivno i na sebi, dječji svojstven način, uključe u izradu i provedbu početne ideje. Edukacija se sastojala od četiri intenzivna školska predavanja, te jedne tematske tribine, a održali su je redovni profesori osnovnih škola u kojima je projekt proveden, a koji su i sami prošli dodatni trening u sklopu projekta kojega je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje. Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kao i Ministarstvo zdravlja.